Sivu 1/2

Myytit ja Riitit

ViestiLähetetty: 12.05.2014 14:18
Kirjoittaja lauri k e
Myytiti ja riitit
Tuolla naapurin puolella Markku Hirn puhui saduista. Täsmensi sitten että myytti on parempi sana. Faktoja ovat ne asiat joita olemme itse kokeneet, myyttejä ovat kaikki opitut asiat. Se on fakta että aamulla aurinko nousee, että maa kiertää akselinsa ympäri on myytti! ei silti vähemmän tosi. Yksisarvinen lienee epätosi myytti. Voi olla myös asioita joita pidämme faktana vaikka ne eivät ole tosia. Murphyn laki saa kelvata esimerkistä.

Riitit ovat myös tärkeitä, ne jäsentävät elämäämme. Ensimmäiseksi esimerkiksi otan kihlauksen. Sormusten osto on tärkeä askel, joka saa paljon painoarvoa itse riitistä. Työväen vappumarssi on toinen maallinen riitti. laivaston riitti, lipun tervehtiminen laivaan tullessa, on niin tiukassa että teen sen vieläkin myös matkustajalaivoilla. Uskonnot ovat aina suosineet riittejä. Milloin paastoa, milloin karnevaalia. Riitit eivät ole jonninjoutavia vaikka ei niillä ns. 'todellista' vaikutusta olekaan. Ei niiden silti tarvitse magiaakaan olla.

Re: Myytit ja Riitit

ViestiLähetetty: 12.05.2014 20:51
Kirjoittaja TeeJii
Luo ilo, luot oppimisen.
Luo välittäminen, luot yhteisön.
Luo merkitys, luot tulevaisuuden.


Näin on Lari asianlaita. Tosiasioiden taustalla on myyttien, riittien, legendojen ja tarinoiden maailma. Niiden avulla luodaan iloa, välittämistä ja merkityksiä.

John Dewey (1859-1952) kirjoitti aikanaan:
Lapset rakastavat luontoa, heidät suljetaan luokkahuoneisiin. Lapsista leikkiminen on hauskaa, heidät pantiin tekemään työtä. He tahtovat nähdä tuloksia työstään; huolehdittiin siitä, ettei heidän työstään ole näkyviä tuloksia. Lapset haluavat liikkua, heidät pakotettiin istumaan hiljaa. He tahtovat olla tekemisissä esineiden kanssa, heidät asetettiin kosketuksiin aatteiden kanssa. He tahtovat käyttää käsiään, heidän annettiin työskennellä ainoastaan aivoillaan. He rakastavat puhumista, heidän käskettiin olla hiljaa. Heillä on halu keskustella, heidät pakotettiin ulkolukuun. He tahtovat itse etsiä tietoa, heille tarjottiin tiedot valmiiksi purtuina. He haluavat seurata mielikuvituksensa lentoa, heidät pakotettiin aikuisten ikeen alle. He tahtovat tehdä palveluksensa vapaasti, omasta aloitteestaan, heidät opetettiin tottelemaan passiivisesti.


Jos luulemme, että ilon, välittämisen ja merkitykset voi korvata faktoilla ja tilastoilla, olemme pahemman kerran eksyksissä.

Re: Myytit ja Riitit

ViestiLähetetty: 12.05.2014 22:20
Kirjoittaja lauri k e
Muistanet hyvin TeeJii että tuon myytin olemuksen ja merkityksen löysin ensi kerran kirjasta
"Zen ja moottoripyörän kunnossapito"

Zen asuu yhtä hyvin moottoripyörän rattaissa
kuin kukan terälehdissä

Re: Myytit ja Riitit

ViestiLähetetty: 12.05.2014 22:35
Kirjoittaja Anne M
Onko tämä keskustelu motivoitunut Markun blogissa esittämästäni ilmaisusta "kovaa faktaa", kun en parempaakaan ilmaisua äkkipäiten löytänyt? Vai luulenko vain?
Sillä tarkoitin sitä, että on ero sillä oliko Jeesus olemassa vai onko se kertomus ja sen tapaisia asioita.

Minusta myöskään 2+2=4 ei ole myytti vaan sen takia että joku on sen tiedon minulle välittänyt.

Mitähän herrasväki nyt oikein haluaa sanoa...
Ei minusta esimerkiksi ehtoollinen ole sinällään magiaa, mutta siitä voidaan tehdä magiaa..
Ero ei tietysti ole aivan helposti tehtävissä.

Re: Myytit ja Riitit

ViestiLähetetty: 13.05.2014 02:00
Kirjoittaja Anne M
Luo ilo, luot oppimisen.
Luo välittäminen, luot yhteisön.
Luo merkitys, luot tulevaisuuden.

Tosiasioiden taustalla on myyttien, riittien, legendojen ja tarinoiden maailma. Niiden avulla luodaan iloa, välittämistä ja merkityksiä.


Jäin nyt vielä miettimään tätä jälkimmäistä lauselmaa. En taida oikein tajuta, mitä tuo tosiasioiden taustalla oleva riitti yms. oikein on. Miten niin, tosiasioiden "taustalla"? Eivätkö ne ole rinnalla? Tai ohessa?

Tuo kolmen jakeen värssy on sinulta tuttu, mutta jäinpä sitäkin miettimään suhteessa eräisiin ajankohtaisiin asioihin. Kerrohan TeeJii, että ovatko nuo kolme toisistaan riippumattomia, vai onko niin että tarvitaan ensin ilo, sitten yhteisö ja siltä pohjalta vain voi olla tulevaisuus. Että ne kulkevat vähintäänkin yhdessä?

Tämä liittyy nyt mun ajankohtaiseen kriisiin. Ennen meillä oli myytit ja tarinat - luominen ja lankeemus, jne. Oli ilo ja oli yhteisö, kun Ugandaan menimme. Se loi tai liittyi merkitykseen, josta syntyi tulevaisuus ja toivo. Näinhän se oli silloin.

Nyt taitaa olla niin, että ilo on kadonnut, välittäminen on kadonnut... ja minusta tuntuu, että näin ollen merkitys ja tulevaisuuskin on uskoni ulottumattomissa. Ajattelin jättää koko projektin muille.

Minä jaksoin aina uskoa asioiden merkitykseen. Se tosiaan loi tulevaisuutta. Mutta jos nyt jo paratiisissakin on kuolema, niin ei se vaan toimi. Ilman isompaa merkitystä...kaikki vaikuttaa turhalta. Eihän tuollaista voisi tehdä, ellei olisi jotain isompaa uskoa. Itseasiassa se mikä minut sai perumaan, tai sitä miettimään vakavasti, eilen jatkoaikeita omalta osaltani, oli juuri tuo huomio, että hommassa ei enää olisi iloa, eikä välittämistä.En minä sitä voi luoda, kun se on hävinnyt.

Eli kysymykseni siis, voiko merkitys/tulevaisuus elää ilman iloa ja ilman välittämistä siinä yhteisössä, jonka kanssa jotain yrittää tehdä. En jaksa siihen uskoa. Mutta olenko väärässä?

Re: Myytit ja Riitit

ViestiLähetetty: 13.05.2014 09:30
Kirjoittaja TeeJii
Anne M kirjoitti:Minusta myöskään 2+2=4 ei ole myytti vaan sen takia että joku on sen tiedon minulle välittänyt.

Kyllä 2+2=4 on myytti mitä suurimmassa määrin, vaikka tuolle matemaattiselle lausekkeelle löytyykin varsin hyviä vastineita reaalisesta maailmasta. Myytin olemus avautuu, jos merkitset maantien keskiviivalle kaksi kahden kilometrin pituista janaa ja mittaat, kuinka pitkä on näiden janojen summa. Janojen summa on käytännössä aina vähemmän, kuin neljä kilometriä. Matemaatikko Gödel todisti jo vuonna 1931, että kaikki säännöt ovat puutteellisia. Tulkitsijasta riippumatonta tietämystä ei ole olemassakaan. Ei ole olemassa myösään kahta identtistä tulkintaa.

Re: Myytit ja Riitit

ViestiLähetetty: 13.05.2014 14:41
Kirjoittaja Anne M
Miten niin vähemmän? Jos ne on suoria janoja, joita mitataan samalla metodilla, niin kaipa ne mittausvirheet eivät ole aina yhdensuuntaisia.
Voisitko kuitenkin kommentoida jotain tuohon "ilo"-asiaan? Vai oliko tuo viestini liian hämärä....en viitsinyt tarkemmin nettiin laittaa. Nimittäin osui aikalailla naulankantaa ajoitukseltaan tuo kommenttisi. En muista, että koskaan olisin torjunut jotain tekemistä sen takia, että "siinä ei enää ole iloa". Tarvitseeko kaikessa sitten olla iloa? Tuntuu vaan että tuossa tapauksessa se tietty ilo, oppiminen ja välittäminen oli se perusta jolta koko sanoma toimi. Ilman sitä jää vaan...niin.. faktat.

Re: Myytit ja Riitit

ViestiLähetetty: 13.05.2014 14:54
Kirjoittaja TeeJii
Anne M kirjoitti:Miten niin vähemmän? Jos ne on suoria janoja, joita mitataan samalla metodilla, niin kaipa ne mittausvirheet eivät ole aina yhdensuuntaisia.

Katsos Anne, kun "suora jana" on nimenomaisesti se myytti. Suoraa janaa ei ole olemassa muualla, kuin ihmisen mielikuvituksessa.

Ilosta, välittämisestä ja merkityksestä sen verran, että ne ovat lähtökohtaisesti erillisiä asioita. Niillä on kuitenkin keskinäsitä vuorovaikutusta. Ilo välittäminen ja merkitys voidaan rakentaa ryhmän ominaisuuksiksi, mutta ne eivät synny itsestään. Ilon, välittämisen ja merkityksen luomisessa voidaan käyttää riittejä ja myyttejä. Oikeastaan pitääkin käyttää.

Re: Myytit ja Riitit

ViestiLähetetty: 13.05.2014 16:33
Kirjoittaja Anne M
Tyhmä kun vänkään, mutta eikö tuossa silti ole kysymys jostain mittausteknisestä erosta, jos myytti aina vääntyy yhteen ennalta määrättyyn suuntaan. Käytetään eri mittanauhaa esim. . Summataan eri määrästä palasia.

Re: Myytit ja Riitit

ViestiLähetetty: 13.05.2014 17:11
Kirjoittaja TeeJii
Anne M kirjoitti:Tyhmä kun vänkään, mutta eikö tuossa silti ole kysymys jostain mittausteknisestä erosta, jos myytti aina vääntyy yhteen ennalta määrättyyn suuntaan.

Kyseessä on perustavaa laatua oleva virhe euklidisen geometrian olettamuksissa. Euklidinen geometria ei ota huomioon avaruuden kaareutumista. Tämä virhe on maanpinnallakin merkittävä jo kilometrin matkalla