Ministerien vaihtoviikot

Tänne vaikkapa talouden etiikkaa, tulevaisuutta tai politiikkaa yms koskevat keskustelut

Ministerien vaihtoviikot

ViestiKirjoittaja TeeJii » 10.05.2014 11:06

Kataisen ja Urpilaisen -hallitus onnistui lopulta vääntämään sovun 3 miljardin leikkauslistoista.
Vasemmistoliiton ministerit tosin totesivat saman tien, ettei lapsilisien leikkaminen edusta vähäosaisen kansanosan asiaa. Niinpä he tekivät vastuullisen valinnan ja jättivät vihreän liikkeen ja kristilliset käyttämään vaa'ankieli-asemaa sixpäcks-hallituksen keskustellessa Fennovoiman ydinvoimalasta ja avioliittoinstituution avaamisesta kaikille halukkaille.

Katainen ymmärsi tilanteensa pääministerinä käyneen kestämättömäksi - valtionvarainministerikausi vei valtiolta varat, kuntarakenneuudistuksen tuloksena ei tapahtunut kuntarakenneuudistusta, sote-uudistuksen seurauksena ei tullut sote-uudistusta, kestävyysvajeen kattamaminen jäi lupausten tasolle, PISA-menestys tuhoutui, työttömyys nousi pilviin ja Suomen kansantalous romahti samaan roskataloussarjaan Kreikan kanssa. Kataisen poliittisen uran seitsemän lihavaa vuotta ovat Suomessa ohi ja Katainen päätti jättää uppoavan laivan. Politiikan nuorisoketjun korvantaukset tosin kuivuivat, mutta kansantalouden laiva ajelehtii vesilastissa.

Antti Rinne oivalsi tilaisuutensa tulleen. Kuka tahansa voisi napata SDP:n puheenjohtajuuden tässä tilanteessa Jutta Urpiliaselta. Tämä oli juuri sellainen kerran elämässä vastaantuleva tilaisuus, jota vuoden 2012 varapuheenvaalissa sijalle "ynnämuut" jäänyt lakkokenraali saattoi vain uneksia. Sosialidemokratian kannalta poliittinen korjausliike oli varmaankin välttämätön. Urpilaisen puheenjohtajakaudella SDP:stä oli tullut Kokomuksen apupuolue ilman uskottavaa omaa poliittista ideologiaa.

Seuraava siirto on Kokoomuksella.

Yksi vaihtoehto pääministeripuolueen puheenjohtajaksi olisi entinen nuorisorikollinen Jan Vapaavuori, jolla jo nuoruutensa päiviltä on aivan konkreettista kokemusta heikompien polkemisesta jalkoihinsa. Kasarikauden pahonpitely- ja varkaustuomioiden lisäksi Vapaavuoren ansiolistalla on myös rattijuopumusrikos tältä vuosituhannelta.

Liberaalimpi vaihtoehto Vapaavuorelle on Alexander Stubb, jonka vahvuutena on kielitaito. Stubbin tavoitteena on saada Suomi Natoon, Turkki EU:hun ja peruskoululaiset opiskelemaan ruotsia ekaluokalta lähtien. Stubb on siis kutakuinkin kaikissa mahdollisissa asioissa napit vastakkain Kokoomusnuorten ja Perussuomalaisten kanssa.

Pääministeripuolueen puheenjohtajaksi pyrkii myös Paula Riskko, joka on sekä pätevä, että kyvykäs. Paula Risikolta kuitenkin puuttuvat kokonaan tarvittavat negatiiviset meriitit.

Poliittisesti elämme kiinostavaa aikaa. Kataisen keväinen budjettisopu on väistämättä repeämässä käsiin. Ei ole vaikea ennustaa, että lapsilisien leikkauksista luovutaan. Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa alle vuosi, joten poliittinen konsensus ei ole kasvamassa. Vasemmistopuolueet ovat ottamassa tiikerinloikan vasemmalle, jossa Timo Soini on vapaasti saanut keräillä heitteille jätettyjä äänestäjiä.

Parhaimmillaan hallituksen toimintakyvyttömyys käy niin heikoksi, että kansakunta pääsee nousemaan jaloilleen politiikkojen synnyttämästä ahdingosta. Tämä antaisi Juha Sipilälle hyvät eväät seuraavalla vaalikaudella.
TeeJii
 
Viestit: 42
Liittynyt: 11.04.2014 19:01

Re: Ministerien vaihtoviikot

ViestiKirjoittaja Anne M » 10.05.2014 21:36

Kiitos aatoksista. Näitä on mukava lukea. Aikalailla samaan suuntaan ajattelin. Arvelin myös että tämä menee nyt Kepun laariin. Risikosta olen myös kuullut hyviä asioista. Toivottavasti päihittää nuo nuorisorikolliset.

FB:n puolella arvelevat, että Jutta menetti pelin kun syrjäytti Jukka Gustafsonin, joka oli kuulemma kovasti sitoutunut hommiinsa. Silloin siitä tuli kuulemma mies-nais -kysymys. Kyllä minä sitä muistan itsekin hieman silloin ihmetelleeni, vaikka en kovasti kuvioita seurannutkaan.
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Ministerien vaihtoviikot

ViestiKirjoittaja TeeJii » 10.05.2014 22:03

Kyllähän demareiden skisma kiertyy aika tavalla puolueen perinteeseen työväenaatteen puolustajana. Paavo Lipponen edusti hyväosaisten virkamiesten ja -naisten demaripuoluetta siinä määrin, että vuoden 2007 vaalikeskusteluissa Lipponen esitti oikeistolaisempaa ajattelua, kuin Katainen. Heinäluoma yritti tehdä paluuuta työväenaatteen suuntaan, mutta seurauksena oli täysi fiasko.

Urpilainen on ollut puheenjohtajana nyt 6 vuotta. Aivan pakko on ihmetellä sitä, mihin sosiaalidemokraattinen aate on sinä aikana kadonnut. Lapsilisien leikkaaminen on asia, jota en olisi koskaan uskonut sosiaalidemokraattien puheenjohtajan ylpeänä esittelevän omana meriittinään. Tämänkin sain kuitenkin nähdä ja kokea. Mauno Koiviston bernsteinilainen sosialismi on vaihtunut letkajenkkaan, jossa hallituksen hyvä henki on politiikan sisältöä tärkeämpää.
TeeJii
 
Viestit: 42
Liittynyt: 11.04.2014 19:01

Re: Ministerien vaihtoviikot

ViestiKirjoittaja Anne M » 11.05.2014 21:12

TeeJii kirjoitti:, jossa hallituksen hyvä henki on politiikan sisältöä tärkeämpää.
Niin. Eikös se Jutta ole jonkin sortin uskovainen.
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Ministerien vaihtoviikot

ViestiKirjoittaja TeeJii » 11.05.2014 22:30

Anne M kirjoitti:Niin. Eikös se Jutta ole jonkin sortin uskovainen.

Ei tuo uskovaisuus politiikassa sinällään mikään kielletty ominaisuus ole. Soini ja Sipilä ovat vahvastikin uskontonsa kanssa esillä ja Niinistökin ilmaisee uskonnollisuuttaan aika avoimin kortein. Työväenliikken sisällä näkyvä uskontomyönteinen esilläolo julkisuudessa saattoi kuitenkin olla monelle liikaa. Forssan kokouksen hengessä Sosialidemokraattisen ministerin olisi ollut viisasta pitää uskonnollinen vakaumuksensa hieman vakan alla ja ykstyisasiana:

Sosiaalidemokraattinen puolue, Forssan ohjelma, Hyväksytty puoluekokouksessa 1903.
Viides ohjelmakohta:

Uskonto on julistettava yksityisasiaksi. Kirkko on erotettava valtiosta ja kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisälliset asiansa. Uskonnonopetus on poistettava kouluista.
TeeJii
 
Viestit: 42
Liittynyt: 11.04.2014 19:01


Paluu yhteiskunnalllista

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron