Pikettyn kirjan arviota: Return of "Patrimonial Capitalism"

Tänne vaikkapa talouden etiikkaa, tulevaisuutta tai politiikkaa yms koskevat keskustelut

Pikettyn kirjan arviota: Return of "Patrimonial Capitalism"

ViestiKirjoittaja Anne M » 26.06.2014 03:12

Lauri on useasti nostanut esille Piketty-maisia ajatuksia robottivaltakunnista, jossa perijät/täret vallitsevat ja keskiluokka köyhtyy.

Ekonomistituttunikin keskustelevat kirjasta, ja esiin on tullut kysymyksiä Pikettyn teorian heikkouksista tai mahdollisista sellaisista. Toisaalta häntä tunnutaan arvostavan suuresti sen tähden miten huolellista empiiristä työtä ja datan kaivelemista on tehnyt jo pidemmän ajan tulonjakoon liittyen. Tämä kirja ei ole tullut tyhjästä.

Luin lopulta tänä iltana 16 sivun kirja-arvion Pikettyn kirjasta Journal of Economic Literaturen tämän kuun numerossa. Tuo on hyvin arvostettu ekonomistien akateeminen lehti, jossa on tyypillisesti katsauksia jonkun alan kirjallisuuteen laajemmin. Iso painoarvo on annettu tälle kirjalle.

Koska löysin tekstin myös netistä, niin laitanpa sen nyt tähän siltä varalta, että viitsitte sen lukea. Se on aikalailla ymmärrettävää tekstiä, vaikka se on tietysti enemmän ekonomisteille kirjoitettu. Ehkä sen pohjalta löytyisi jokin yhteinen pohja, jolta keskustella. Tämän kautta sen voi ladata koneelleen:
http://mpra.ub.uni-muenchen.de/52384/

Täytyy miettiä yön yli mitä tuosta ajattelen.

Näyttää siltä, että Pikettyn johtopäätelmät perustuvat väittämään, että viimeiset 100 vuotta on poikkeus kapitalistisen talouden kehityksessä, ja että nyt sitten palataan tuonne 1800-luvun maailman suuntaan, jossa elämän tarkoitus oli päästä rikkaisiin naimisiin.

Sikäli tietysti hänen ajattelunsa iskee päin näköä vaikkapa perustalouskasvun teorioita, jotka pyrkivät juuri selittämään viimeisen 150 vuoden aikaista kehitystä eli teollisen vallankumouksen seurauksia. Juuri tuon pidemmältä ajaltahan meillä ei oikein ole kattavaa dataakaan monistakaan aikasarjoista, joita ekonomistit mielellään käyttävät.

Aika hienoa sinällään, että ekonomistit ottavat vakavasti tämän tapaisen "kerettiläisen" maailmankuvankin.
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Pikettyn kirjan arviota: Return of "Patrimonial Capitali

ViestiKirjoittaja Anne M » 26.06.2014 13:23

Haluatteko te keskustella näistä millään muotoa? Olisi ollut kiva mulle... olisi motivoinut tähän hommaan, jos voisi jonkun kanssa jutella. Keskustelu ei tunnu keskustelulta musta jos ihmiset vaan kirjoittaa mulle yksityisesti. Koko homman suola mulle on se mitä syntyy kun jutellaan yhdessä. :(
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Pikettyn kirjan arviota: Return of "Patrimonial Capitali

ViestiKirjoittaja Anne M » 26.06.2014 20:38

Laurin kommentissa toisaalla:
Pikettyn teesi on että vauraus keskittyy aina huipulla oleville niin kauan kun sen tuotto ylittää talouden kasvukyvyn.

Näin on Pikettyn teesi. Tässä on semmoinen ongelma (JEL:n artikkelin mukaan), että Piketty olettaa että tuotto ylittää talouden kasvuvauhdin aina, vaikka 1900-luvulla näin ei ollutkaan. Hän siis tavallaan viskaa standardikasvuteorian romukoppaan sanomalla, että karkeasti teollisen vallankumouksen jälkeinen aika on poikkeus ihmiskunnan historiassa.

Standardi taloustiede puolestaan selittää lähinnä vain vuoden 1860 jälkeistä aikaa, kun sitä ennen ei ollut edes dataa tilastokeskuksista jota katsella. Eli kasvuteoriat katsovat nopean kasvun aikaa ja yrittävät selittää sitä. Tänä ajanjaksona työn ja pääoman osuudet kansantulosta ovat olla varsin vakaita. Pikettyllä tämä makroekonomistin teorioiden peruslähtökohtahavainto ei enää päde.

Piketty palaa siis aikakauteen aina Paavalin ajoista asti.. Eli kasvuvauhti oli tuhansia vuosia paljon pääoman tuottoa pienempi. Hänen koko tuloksensa perustuu tälle teoreettiselle lähtökohdalle, eli OLETUKSELLE että pääoman tuotto tulee olemaan suurempi kuin kasvuvauhti, g. Syy on oikeastaan siinä, että kasvuvauhti on tippunut menneestä, eikä väestökään kasva.

Tässä on jotain ehkä hiukan hämärää.... Varsinkin jos tämän yhdistää teknologisen robottitalouden kehittymiseen....sillä sehän on juuri sitä samaa teknologista kehitystä, joka tätä talouskasvua on 1900-luvulla syöttänyt.

Hämärä liittyy juuri siihen, että millä perusteella voidaan ajatella, että pääoman tuotto ei laskisi, jos sitä on ylenpalttisesti. Perusteorian mukaan jos jotain tuotannontekijää on ylenpalttisesti sen rajatuotos, eli tuotto, laskee. Käytännössä tuo talouselämän huoli epätasaisesta tulonjaosta liittynee tosiaan juuri tähän. Ei pääoma saa tuottoa, jos keskiluokka ei firmojen härpäkkeitä ole valmis ostamaan tai sillä ei ole varaa siihen.

Voisikohan ajatella, että tavallaan tämä "keskiluokan köyhistyminen" on juuri se mekanismi, joka tekee Pikettyn maailmasta epätodennäköisen. Se ei ole talouden tasapaino - ehkä... En tiedä. Ymmärrän nyt tuon JEL:n review:n perusteella kuitenkin miksi ekonomistituttuni viittasivat mahdollisiin teoreettisiin ongelmiin.
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Pikettyn kirjan arviota: Return of "Patrimonial Capitali

ViestiKirjoittaja Anne M » 26.06.2014 22:40

Tässäpä muuten Laurin vinkkaama linkki Huffington postin juttuun, jossa kerrotaan miten yritykset kaipailevat tasaisempaa tulonjakoa jenkkilässä.
http://www.huffingtonpost.com/robert-reich/business-leaders-capitalism-inequality_b_5510821.html
Varsin mielenkiintoista. Siinä on myös sanottu se mikä on ongelma, eli valtava ideologinen vastustus verotukseen ja kaikkeen säätelyyn, mitä jenkkioikeistolla on. Liekö peräisin sitten jo valtakunnan syntysijoilta tuo asenne.
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna


Paluu yhteiskunnalllista

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron