Köpenhavn Pride

Tänne vaikkapa talouden etiikkaa, tulevaisuutta tai politiikkaa yms koskevat keskustelut
Avatar
Ylläpitäjä
Viestit: 243
Liittynyt: 14.02.2014 00:02
ViestiLähetetty: 03.09.2014 22:46
Olin viikon lomamatkalla Köpiksessä. Sen viikon lauantaille sattui Kööpenhaminan Pride-paraati. Monella tavalla vaikuttava kokemus. En jaksa kirjoittaa siitä yhtenäistä kertomusta, siihen liittyy niin monia ajatuksia ja tunnelmia. Seuraavassa tähdenvälejä:
* * *
En ole koskaan ennen nähnyt Pride-kulkuetta. Tämä oli suunnaton. Lehtitietojen mukaan 21 000 osallistujaa ja katujen varsilla yli 100 000 seurasi tapahtumaa. Olin yksi niistä.
* * *
Täällä BM:ssä on märmätetty siitä että on pieni vähemmistö joka ajaa HLBT agendaa.
Vähemmistö se on Tanskassakin. Niitä on kaikissa väestöissä noin 10%, siis Tanskassa tai Suomessa noin miljoona. pannaan rinnalle "kirkkokansa" jonka tunteita sanotaan heidän loukkaavan. Kirkkokansa on vielä pienempi vähemmistö, kaiketi noin prosentti tai pari väestöstä.

Meillä asiassa on juututtu sanaan avioliitto. Pride-kulkueessa oli korostetusti esillä teema "ihmisarvo". Oikeus olla oma itsensä, yksi meistä.
* * *
Kulkue oli hyvin organisoitu. Ensin tulivat valtakunnalliset järjestöt, seuraava ryhmä oli puolueet ja atteelliset yhdistykset. Niistää kiinnitti huomiotani kristillisten auton teksti "Tukemme niille jotka ovat psyykkisesti haavoittuvimpia".

Miksi " Te panette ihmisten harteille taakkoja, jotka ovat raskaita kantaa, mutta itse ette kajoa niihin edes yhdellä sormella."
Tukea näille toivoisin meidänkin kristillisesti aktiiveilta. Turhaan.
* * *
Osuimme kadun varrella Fredriksbergin kirkon kohdalle. Pappi tuli portille vilkuttamaan kulkueelle täydessä virkapuvussa valkoinen myllynkivi kaulassa.
Hyvin monet kulkueessa poikkesivat tervehtimään ja halaamaan häntä. Kuvassa (jos sen onnistun liittämään tähän)
Kuva
näkyy jonkun seurakunnan työntekijä joka oli pysähtynyt vaihtamaan pari sanaa papin kanssa. En tunne sikäläisiä univormuja; teräksen sininen virkapuku, samanvärinen papinpaita sokeripalan kanssa. Rintataskussa sateenkaariliina.
* * *
Aatteellisten yhdistysten joukosta erottui selvästi juutalainen porukka noin 30 henkeä. Jokaisella iso sateenkaarilippu jossa valkoinen daavidintähti. Muslimien ryhmä oli suurempi mutta värittömämpi. Voin vain kuvitella mitä olisi olla vähemmistön vähemmistössä.
* * *
Aatteellisten yhdistysten jälkeen minut yllätti työpaikkojen jakso. Monet firmat olivat näkyvästi kertomassa että meillä ei syrjita. Yliopiston auton kyljessä sana University oli pyyhitty yli ja korvattu sanalla Diversity. Yksi suurimmista ryhmistä oli ilmeisesti pelastusalan ammattiosasto: palomiehiä, ambulanssin henkilökuntaa, merivartioston(?) upseereita virkapuvuissaa. ehkä pari sataa henkeä
ketomassa että he ovat meidän muiden lailla yhteiskuntaa rakentamassa. kaikkiaan järjestäytyneitä ryhmiä oli 140. Niiden jälkeen tuli järjestäytymättömien kannattajien lauma, jonka suuruutta en osaa arvioida.
* * *
Minun mieleeni tuotti pienen särön Pride-paraatin show-luonne. Värikkäitä naamiaisasuja, kamalan kova musiikki jota kuului epätahtiin monesta autosta samaan aikaan.
Mielestäni tuo karnevaali-ilme vesitti asian vakavuutta. Kysymys on kuten alkupuolella sanoin, oikeudesta olla oma itsensä, yksi meistä.
* * *
Yksi pikkutieto; 77 maassa homous on rangaistava rikos, kymmenessä siitä on kuolemanrangaistus. Lakana jossa oli noiden 87 maan liput oli järkyttävä. Niitä oli ommeltu 4 rinnan ja pituutta riiti ja riitti. Uganda muuten on vastikään liittynyt noiden kymmenen maan joukkoon. Useimmat muut ovat arabimaita.

* * *
Kulkueen loputtua juttelin tuon Fredriksbergin papin kanssa. Hän sanoi että kulkueen kannattajana näkyminen on hänen kesän tärkein saarnansa!
**************
Tuo kuvien liittäminen takkuaa mulla aina. Yritän aamulla uudestaan.
- - -
Luterilaisuus tähdentää vapaata tahtoa
ja sen nöyrää katumista
Markku Viitasalo

Paluu yhteiskunnalllista

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron