Jootamin vertauslaulu

Tänne kirjoitat uusien keskustelujen avaukset.Se voi olla lyhytkin, vaikka "pääseekö koira taivaaseen". Se voi olla myös syvempi pohdiskelu kun haluat kokeilla miten ajatuksesi kantaa.
Avatar
Viestit: 14
Liittynyt: 16.02.2014 23:45
ViestiLähetetty: 29.05.2014 21:27
Sain käsiini wanhan kirjan: "Laulujen Raamattu" vuodelta 1949, jonka on koonnut eräs saarnaaja William Jokinen. Siinä on esitetty eräitä Raamatun juttuja ilman niitä vangitsevia ja jäykistäviä jaenumeroita, vähän kuin runoina. Ja hyvistä runoistahan nuo monet kävisivätkin.

Tuomarien kirjasta oli löytynyt tällainen otos:

JOOTAMIN VERTAUSLAULU

Puut lähtivät voitelemaan itsellensä kuningasta. Ja he sanoivat öljypuulle:
- Ole sinä meidän kuninkaamme.
Mutta öljypuu vastasi heille:
- Jättäisinkö lihavuuteni, josta jumalat ja ihmiset minua ylistävät, mennäkseni huojumaan ylempänä muita puita!

Niin puut sanoivat viikunapuulle:
-Tule sinä ja ole meidän kuninkaamme.
Mutta viikunapuu vastasi heille:
-Jättäisinkö makeuteni ja hyvät antimeni, mennäkseni huojumaan ylempänä muita puita!

Niin puut sanoivat viinipuulle:
-Tule sinä ja ole meidän kuninkaamme.
Mutta viinipuu vastasi heille:
-Jättäisinkö mehuni, joka saa jumalat ja ihmiset iloisiksi, mennäkseni huojumaan ylempänä muita puita!

Niin kaikki puut sanoivat orjantappuralle:
-Tule sinä ja ole meidän kuninkaamme.
Ja orjantappura vastasi puille:
-Jos todella aiotte voidella minut kuninkaaksenne, niin tulkaa ja etsikää suojaa minun varjossani; mutta ellette, niin tuli lähtee orjantappurasta ja kuluttaa Libanonin setrit.

---

Olen sen verran mielikuvitukseton ja tietovajeinen, etten ymmärrä mikä vertaus tässä on. Vai onko sitä?

Tarinaan sinänsä liittymätön yksityiskohta tässä on mielenkiintoinen tuo kahdesti toistuva sana "jumalat".
Liitteet
öljypuu.jpg
Avatar
Ylläpitäjä
Viestit: 460
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna
ViestiLähetetty: 29.05.2014 22:46
Eikös tuo ole kuva EU-demokratiasta tms. Kansa haluaa johtajakseen yhden, huojumaan yli muiden, Obaman, Putinin, Lipposen tai Stubbin. Putin nyt ei hirveästi huoju, mutta ratsastaa leijonilla tms. Omaa etua haluaa kansa.
Ja ne joilla jotain olisi ehkä tarjottavana, eivät halua öljyään tai viiniään yms yms luovuttaa ja lähteä kansansuosion perään.
Avatar
Viestit: 116
Liittynyt: 16.02.2014 23:58
ViestiLähetetty: 29.05.2014 22:52
Tuomarien kirjan 9. luvussa esitetty vertaus on tavallaan satu - siis genren kannalta. Abimelek, Jerubbaalin poika, oli kepuleilla ja populistisilla konsteilla päässyt valtaan, siis kuninkaaksi. Abimelekin kerrotaan surmanneen kaikki veljensä vakiinnuttaakseen valtansa. Vain tämä Jotam jäi henkiin.

Jotam jatkaa puhettaan vertauksen jälkeen: "Oletteko nyt olleet vilpittömiä, oletteko tehneet oikein, kun nostitte Abimelekin kuninkaaksi? Oletteko kohdelleet hyvin Jerubbaalia ja hänen sukuaan ja palkinneet sen hyvän, mitä hän on teille tehnyt? Sotihan isäni teidän puolestanne, pani alttiiksi henkensä ja pelasti teidät midianilaisten käsistä. Nyt te olette nousseet isäni sukua vastaan, olette tappaneet hänen 70 poikaansa yhden ja saman kivipaaden päällä ja tehneet Sikemin kuninkaaksi hänen orjattarensa pojan, Abimelekin, joka on teidän sukulaisenne! Jos olette olleet vilpittömiä, jos olette tehneet oikein Jerubbaalia ja hänen sukuaan kohtaan, niin iloitkaa Abimelekista, ja saakoon hänkin iloa teistä. Mutta ellette ole tehneet oikein, silloin Abimelekista lähtee tuli, joka tuhoaa Sikemin miehet ja Bet-Millon väen, ja Sikemin miehistä ja Bet-Millon väestä lähtee tuli, joka tuhoaa Abimelekin." (Tuom 9:16-20)

William Jokinen on toiminut Vapaakirkon saarnaajana.
Avatar
Viestit: 28
Liittynyt: 19.02.2014 21:11
ViestiLähetetty: 30.05.2014 10:38
Mielestäni tässä voi nähdä myös viittauksen Jeesuksen ristinkuolemaan ja Hänen kuninkuuteensa ylösnousemisensa ja taivaaseen astumisensa jälkeen. Vain yksi viittausesimerkki:

” ja väänsivät orjantappuroista kruunun, panivat sen hänen päähänsä ja ruovon hänen oikeaan käteensä, polvistuivat hänen eteensä ja pilkkasivat häntä ja sanoivat: "Terve, juutalaisten kuningas!" (Matt.27:29)

Paluu keskustelut

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron