Kirkon valtio ja valtionkirkko

Tänne kirjoitat uusien keskustelujen avaukset.Se voi olla lyhytkin, vaikka "pääseekö koira taivaaseen". Se voi olla myös syvempi pohdiskelu kun haluat kokeilla miten ajatuksesi kantaa.

Kirkon valtio ja valtionkirkko

ViestiKirjoittaja yki räikkälä » 20.02.2014 14:06

Jari Tervo kirjoitti joskus Uuden Suomen blogissaan, että kun haluaa olla selvillä, missä yhteiskunnassa mennään tai minne pitäisi mennä, tulisi seurata Kristillisdemokraattien kannanottoja (jotka eivät jää yleensä huomaamatta). Silloin tietää mihin suuntaan ei ainakaan kannata mennä.

Jeesus sanoi aikoinaan, että antakaa keisarille se mikä keisarille kuuluu ja Jumalalle se mikä Jumalalle kuuluu. Eli meillä Suomessa on ongelma, jonka luulisi kuuluvan vain teokratoihin. Uskonnon perusteilla yritetään puuttuua siihen, miten yhteiskuntaa tulisi hoitaa. Jos se siis vain KD:stä (ja tietysti perusuomalaisista) olisi kiinni. Suomen yksi yhteiskunnallinen ongelma on ns. valtion kirkko. Olisi mukava kuulla, mikä todellinen peruste tällaiselle kummallisuudelle vuonna 2014 on.

Tämä aiheuttaa senkin, että on erittäin hankala saada järkeä koulujen katsomustieto / uskonnonopetus -dilemmaan. Uskonnonopetuksen puoltajat tekevät jatkuvaa hallaa koulujen niukkojen opetusmäärärahojen riittävyyden suhteen varsinkin pienemmissä kunnissa.

Nyt eduskuntaa jälleen puhututtava sukupuolineutraali avioliittolaki olisi jo täyttä totta Suomessakin, ellei sitä vastaan olisi tiukasti argumentoitu vuosituhansien takaisten tekstien perusteella. Jos nämä argumentit olisi relevantteja, niin silloin tulisi laissa tuomita esim. kuoliaaksi kivitettäväksi nainen, joka ei ole neitsyt mennessään naimisiin (5. Moos. 22:21-22) jne.

Valtionkirkko itse asiassa kaivaa maata jalkojensa alta ollessaan kiinni valtiossa. Aina kun KD tai kirkkoa lähellä olevat ylipäätään ovat aukaisseet suunsa yhteiskunnallisissa asioissa, on kirkon ovi kolissut. On selvää, että sekulaaristuvassa yhteiskunnassa kirkon jäsenistö sulaa, mutta se ei tapahtuisi niin kovaa vauhtia, jos ei olisi poliittista puoluetta, jolla ohjekirjana on uskonnolliset wanhat tekstit.

Siis, jos Jeesuksen opetuksen mukaan mentäisiin, maalliset asiat tulisi jättää maallisen demokratian päätöksentekojärjestelmälle ja ylimaalliset sinne hengelliselle osastolle. Koulujen uskonnonopetus ja avioliittolaki eivät kuulu tälle hengelliselle osastolle.
Liitteet
parlamentti ja mooses2.jpg
parlamentti ja mooses2.jpg (88.23 KiB) Katsottu 525 kertaa
Avatar
yki räikkälä
 
Viestit: 14
Liittynyt: 16.02.2014 23:45

Re: Kirkon valtio ja valtionkirkko

ViestiKirjoittaja tien kulkija » 20.02.2014 21:53

kirkko on historiansa vanki - Olli Valtonen toteaa että 25 henkilön ryhmä voi kirkolliskokouksessa estää merkittävät muutokset. Hän sanoo että mikäli kaupunginvaltuustossa olisi samanlainen päätösmalli mitään ei saataisi aikaan.
Mainittu ryhmä voi estää myös merkittävät muutokset kyseisessä elimessä.

Politiikkaan en viitsi ottaa kantaa - näkökulmasta ja asiasta riippuen kaikista puoleista löytyy jotain p-aa.
Avatar
tien kulkija
 
Viestit: 107
Liittynyt: 18.02.2014 08:43

Re: Kirkon valtio ja valtionkirkko

ViestiKirjoittaja Juige » 25.02.2014 00:46

yki räikkälä kirjoitti:Suomen yksi yhteiskunnallinen ongelma on ns. valtion kirkko. Olisi mukava kuulla, mikä todellinen peruste tällaiselle kummallisuudelle vuonna 2014 on.


Käääääk!!! :x Käytin pari tuntia perusteellisen vastauksen kirjoittamiseen, ja kun painoin lähetä-nappia niin tuli vain "time expired" ja koko kirjoitukseni katosi bittiavaruuteen! Edes selaimen back-napista en saanut sitä enää takaisin. :cry: Yritän kuitenkin tehdä siitä lyhyen yhteenvedon vielä tähän alle mitä siitä enää muistan. Mutta tällä kertaa kirjoitan vastauksen ensin Wordiin jota tallennan vähän väliä, sitten kirjaudun tänne foorumiin uudelleen ja kopioin sen tänne. Kantapää opettaa.
Juige
 
Viestit: 10
Liittynyt: 24.02.2014 20:58

Re: Kirkon valtio ja valtionkirkko

ViestiKirjoittaja Juige » 25.02.2014 01:15

yki räikkälä kirjoitti: Suomen yksi yhteiskunnallinen ongelma on ns. valtion kirkko. Olisi mukava kuulla, mikä todellinen peruste tällaiselle kummallisuudelle vuonna 2014 on.


Tässä tulee muistinvarainen yhteenvetoni bittiavaruuteen häipyneestä kirjoituksestani.

Olen Ykin kanssa samaa mieltä siitä että kristillinen seurakunta (kirkko) ei pitäisi olla yhdessä valtion kanssa, mitään todellista perustetta tälle kummallisuudelle ei ole koskaan ollut. Näen sen kuitenkin myös seurakunnallisena ongelmana enkä pelkästään yhteiskunnallisena tai valtiollisena. Valtiohan voi käyttää kirkkoa hyväkseen omien tarkoitusperiensä läpiviemiseen ja vallan välineenä, kuten esimerkiksi Venäjä ortodoksista kirkkoa.

Mutta Jeesus ei koskaan tarkoittanut seurakunnan olevan valtiosta riippuvainen, vaan olevan oma yhteisönsä joka on riippuvainen ainoastaan Jumalasta mutta eläen kuitenkin siinä paikallisessa yhteiskunnassa. Kristillinen seurakunta ei ole koskaan historiansa aikana tehnyt hirvittävämpää virhettä kuin noin vuonna 300 jKr jolloin joku kirkkoisä (kuka lie olikaan) yhdisti kirkon ja valtion Jeesuksen varoituksista huolimatta jolloin kaikki kääntyi täysin päälaelleen. Siihen pysähtyi seurakunnan valtava kasvu joka tapahtui vainojen alla. Tilalle tuli kirkkoa hyväksikäyttävä valtio joka alkoi levittämään valtaansa miekan avulla, jälleen Jeesuksen kielloista välittämättä.

Valtion kirkko on pelkkä laitos, siinä ei taida olla mitään jäljellä siitä mitä Jeesus tarkoitti seurakuntansa olevan. En ole tippaakaan huolissani siitä että valtion kirkko menettää jäseniänsä. Päinvastoin toivonkin sitä että se jakautuisi niin että uskovat lähtisivät sieltä kahleen ja rajoituksien alta pois. Omakin lähtö sieltä on vain ajan kysymys.

Nykyaikana kristillinen seurakunta kasvaa kuitenkin jälleen erittäin voimakkaasti. Se johtuu siitä että ne seurakunnat eivät ole missään sidoksissa valtion kanssa, vaan seuraavat Jeesusta. Ja kas kummaa, siellä missä seurakunnat kasvavat voimallisesti, ne ovat jälleen vainojen alla, aivan kuten Jeesus sanoi. On se vaan kumma että Jeesuksen sanat pitävät aina vaan tarkasti paikkansa, oli vuosituhat mikä hyvänsä.
Juige
 
Viestit: 10
Liittynyt: 24.02.2014 20:58

Re: Kirkon valtio ja valtionkirkko

ViestiKirjoittaja Juige » 25.02.2014 01:25

yki räikkälä kirjoitti:Uskonnon perusteilla yritetään puuttuua siihen, miten yhteiskuntaa tulisi hoitaa.


Tässä olen Ykin kanssa vähän eri linjoilla. Ilman muuta uskovien pitää vaikuttaa yhteiskuntansa asioihin, kristityillä on paljon hyviä arvoja joiden pohjalta on hyvä tehdä turvallista ja toimivaa yhteiskuntaa. Sitä paitsi joka ainoalla poliitikolla on omat arvonsa joiden pohjalta he toimivat, niin myös kristityillä. Se on sitten eri juttu onko kristillinen puolue se paras tapa, mielestäni olisi parempi jos kristityt vaikuttaisivat kaikkien puolueiden sisällä, kuten nytkin monet yksittäiset kristityt tekevät.
Juige
 
Viestit: 10
Liittynyt: 24.02.2014 20:58

Re: Kirkon valtio ja valtionkirkko

ViestiKirjoittaja Anne M » 25.02.2014 05:03

Ja kas kummaa, siellä missä seurakunnat kasvavat voimallisesti, ne ovat jälleen vainojen alla, aivan kuten Jeesus sanoi.
Mihinkä mahdat viitata?

Seurakunnan kasvu on ollut vilkaimmillaan täällä [url]
http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/ ... rikoksista[/url] tai Nokia Missiossa aikanaan tai Ugandan kirkossa: http://www.monitor.co.ug/News/National/-/688334/2148774/-/4sqg8t/-/index.html

Suoraan sanottuna alkaa olla niin vastenmielistä minulle tämä seurakunnan kasvu, että en tiedä miten pystyisin enää Ugandan anglikaanikirkkoon menemään. Kun vielä luen pastoreiden ja muiden kristittyjen kommentteja FB-ystävieni sivujen kautta, kuva on niin karu, että pahaa tekee ja kunnolla. Tämä oli se mitä pidin "elävänä kirkkona".
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Kirkon valtio ja valtionkirkko

ViestiKirjoittaja Nipa J » 25.02.2014 09:26

[quote="Juige" kristillinen seurakunta (kirkko) ei pitäisi olla yhdessä valtion kanssa, mitään todellista perustetta tälle kummallisuudelle ei ole koskaan ollut[/quote]

Jaa-jaa. Tämän asian ei pitäisi minulle kuulua, ainakaan samomaan, mikä tässä oikein on. Samansuuntaisia ajatuksia Juigen kanssa minulla kuitenkin on. Kristuksen kirkko minulle kuitenkin riittää omakohtaisesti, vaikka jäsen tuolla laitoksessa olenkin. Uganda taas on toisessa ääripäässä on pelottava esimerkki kirkkovaltiosta.

Seurakuntaa ja sen olemusta taas olen vuosien varrella useinkin mietiskellyt, vaikka minulla ei ole koskaan tarvetta keskustella asiasta. Jäljet näillä hengellisillä foorumeilla pelottavat riittävästi. En kuitenkaan sulje pois sitä mahdollisuutta, että seurakunnasta bloginkin kirjoittaisin, vaiika en keskusteltavaksi. Laajemmin voisi käsitellä kysymystä, voiko netissä olla kristillistä seurakuntaa. Jos voi ja jos jollakin sellainen jo on, kuulisin mielelläni missä.
Nipa J
 
Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12

Re: Kirkon valtio ja valtionkirkko

ViestiKirjoittaja tien kulkija » 25.02.2014 10:26

elämää ei ole ilman menneisyyttä - Suomessa kuntalaitos syntyi 1866, siihen saakka oli ollut vain seurakuntia, ainakin maaseudulla - sen jälkeen ei ole ollut ketään riittävän tarmokasta lähinnä oikeusoppinutta joka olisi ajanut asiaa eteenpäin eli kirkkoon / seurakuntiin jäi paljon vanhaa sälää, sitä on purettu pikkuhiljaa, mutta täysin ei varmaan saada "milloinkaan" sillä todellista halua ei ole. räksyttäjiä riittää.

todellinen halu erottaa kirkko ja valtio täysin vaatii rahaa, yksi sidoksen näkyvä elementti on hautausmaa, jonne me kaikki jossain vaiheessa päädymme. sen tulisi olla yhteiskunnan yhteisomistuksessa ja hallinnassa. kun se saadaan ratkaistua silloin pienempiin eli lähinnä fiskaalisiin kysymyksiin on helpompi puuttua.
Avatar
tien kulkija
 
Viestit: 107
Liittynyt: 18.02.2014 08:43

Re: Kirkon valtio ja valtionkirkko

ViestiKirjoittaja lauri k e » 25.02.2014 10:44

Nipa J kirjoitti: Laajemmin voisi käsitellä kysymystä, voiko netissä olla kristillistä seurakuntaa. Jos voi ja jos jollakin sellainen jo on, kuulisin mielelläni missä.


Minulla on kaksi seurakuntaa. Toinen kokoontuu Kanttorilassa joka toinen sunnuntai. Siinä käy 20-30 henkeä,
puolet työikäisiä, ja loput varttuneempia. Siellä on alustus ja keskustelua, hämmstyttävän paljon erilaisuuden sietoa vaikka eräät herätysliikkeet näkyvästikin erottuvat. Ensimmäinen oma alustukseni oli "Epäuskon tunnustus"

Toinen seurakuntani on tässä, virtuaaliseurakunta. Siihen kuuluu kyllä muitakin, kourallinen Blogimetsässä, K24:ssäkin sahurin sormilla laskettava määrä.
- - -
Luterilaisuus tähdentää vapaata tahtoa
ja sen nöyrää katumista
Markku Viitasalo
Avatar
lauri k e
Ylläpitäjä
 
Viestit: 243
Liittynyt: 14.02.2014 00:02

Re: Kirkon valtio ja valtionkirkko

ViestiKirjoittaja lauri k e » 25.02.2014 10:57

Tuosta meidän Beta-ryhmästä. Kevään viimeine teema on tasa-arvo. Kuittasin sille kerrallekahvitusvuoron itselleni. JOssakin sen tasa-arvon pitäåä näkyä.
- - -
Luterilaisuus tähdentää vapaata tahtoa
ja sen nöyrää katumista
Markku Viitasalo
Avatar
lauri k e
Ylläpitäjä
 
Viestit: 243
Liittynyt: 14.02.2014 00:02

Seuraava

Paluu keskustelut

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron