uskontopohdiskelua

Tänne kirjoitat uusien keskustelujen avaukset.Se voi olla lyhytkin, vaikka "pääseekö koira taivaaseen". Se voi olla myös syvempi pohdiskelu kun haluat kokeilla miten ajatuksesi kantaa.
Avatar
Viestit: 107
Liittynyt: 18.02.2014 08:43
ViestiLähetetty: 03.03.2014 10:27
Uskonnollinen ihminen

Mitä on uskonto. Yleisesti ajatellaan että uskontoon liittyy Jumala. Mikä / mitä on Jumala? Tämän kysymyksen lienevät esittäneet monet jo ennen Lutheria, mutta hänen määritteensä on säilynyt. Se mistä odotamme saavamme apua hädän hetkellä on jumalamme. Jokaisella voi siis olla oma jumala. Pelkistetysti oletan jokaisen meistä turvaavan ensikädessä rahaan ja vasta sen jälkeen…

Toista kautta jumalaa lähestyessämme voimme varmaan sanoa että kyseessä on transsendentti uskon kohde joka ei alistu määritteille joiden kautta voimme ymmärtää fyysisiä kohteita tai yksiköitä.

Uskonto on järjestelmä jonka myötä / kautta suhtaudutaan jumalaan tai elämään. Kirjauskontojen jumala on Jumala, joka määrittää itsensä pyhissä kirjoituksissa. Perustasolla voi elämään suhtautumisen jakaa varmaan kahteen näkökulmaan. Jumala ohjaa arkea ja Jumala ei ohjaa arkea. Mitä tarkoittaa arki en ala tässä pohtimaan sen enempää.

Uskonnollinen ihminen myöntää omassa arjessaan olevan joitain metafyysisiä linjauksia, jotka aiheuttaa itseä suurempi / havaitsemisen ulkopuolella oleva eli transsendentti. Uskonnoton ihminen näkee syntymän ja kuoleman välisen ajan individin omassa ohjauksessa olevana. Näin pelkistetystihän se ei mene, sillä lapsena olemme vanhempiemme ”jatkeita”.

Minulla on ystävä joka on syntynyt sosialistisessa Unkarissa. Hän on määrittänyt itsensä uskonnottomaksi. Hänen vanhempansakin saattavat olla syntyneitä sosialistisessa Unkarissa eli uskonnollisen viitekehyksen hapattamattomuus on mahdollista.

Ystäväni meni naimisiin katolilaiseksi itsensä mieltävän kanssa. Hänellä ei ollut mitään sitä vastaan että toimitin uskonnollisen seremonian sekä heille että myöhemmin heidän lapselleen puolison toiveesta.

Paluu keskustelut

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron