Tänään bongatut

Tänne kaikkinainen juttelu ja henkilöiden välinen keskustelu. Jos syntyy jotain vakavasti otettavaa, nosta se keskustelujen alueelle.

Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12
ViestiLähetetty: 06.04.2015 10:10
Nuorelle linturetkeilijälle saattaa harrastuksensa alkuvaiheessa olla tärkeintä retkellä bongattujen lintulajien määrä. Tämä on ymmärrettävää, koska siinä näkyy myös kasvu omassa lintujen lajituntemuksessa. Tällöin on tärkeää retkeillä lintujen kevätmuuton ollessa vilkkaimmillaan ja mahdollisimman monipuolisissa maastoissa.

Lajien harvinaisuus tapaamisympäristössä tulee kuvaan myöhemmin, kun tuntemus on jo aika hyvä. Silloin alkaa laatu korvata määrää. Myös joidenkin lintulajien bongaaminen niille ja havainnoitsijalle oudoissa ympäristöissä jäävät mieleen pitemmäksikin aikaa, samoin kuin saalistavat petolinnut nähtyinä aivan läheltä. Paljossa muussakin on elämyksiä muistoissa.

Lintujen muutto ja tehdyt muistiinpanot siitä ovat joillekin pääosa retkeilyn sisältöä. On mielenkiintoista seurata oman retkeilynsä historiasta, milloin on minäkin vuonna lajin ensi kertaa nähnyt tai kuullut. Kun toista pääsiäispäivää elämme muistan 1960-luvun alusta törmäpääskyn, joka tulee tervepääskyn kanssa samoihin aikoihin. No, se oli lähempänä huhtikuun loppua ja kevät oli silloin tosi lämmin.

Tämä johdannoksi ketjulle, joka on toki muidenkin täydennettävissä ja keskusteltavissa. Itse kokoan näistä lajien bongaamisista lyhyesti päiväkirjaa tästä omasta ympäristöstäni ja aloitan tänään kevätmuuton vilkastumista odotellen.

Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12
ViestiLähetetty: 06.04.2015 12:54
Ei ollut vielä tänään tapahtunut mitään alkuräjähdystä lintujen kevätmuutolle meidän rakkaimmilla rannoillamme Porolahden molemmin puolin. Yöllä oli ollut pakkasta ja peilityyni merenlahti oli peittynyt ohueen jääriitteeseen. Päivän bongauskin liittyi tähän, kun tuleva isä-kyhmyjoutsen mursi rinnallaan tätä jäätä, että tuleva emo sai uida perässä vapailla vesillä.

En tiedä oliko se ihan tätä miltä näytti, mutta jotakin naisasiaan viittaavaa siinä oli ja näin tämän episodin joutsenten elämästä vasta ensimmäisen kerran. Muista episodeista on mielessäni nyt vain, kun laulujoutsenet opettivat poikasiaan lentämään syksyllä muutama vuosi sitten. Siinäkin oli tietty järjestys, kun isät opettivat varsinaista lentoa ja emot patistivat poikasiaan osallistumaan.

Kevään linturetkellä linnut voi jakaa karkeasti paikallisiin ja muuttaviin lintuihin. Muuttoa seuratessa paikalliset jäävät usein huomiotta, kun lintulaskennoissa ne noteerataan talvella hyvinkin tarkasti. Meillä on tässä lähiympäristössä parikymmentä paikallista lajia, jotka keväällä lisääntyvät joidenkin muuttavien jäädessä paikallisiksi. Tänään en näitä paikallisia noteerannut.

Tuo rannan metsiköiden saneeraaminen urbaanilegendojen puistoiksi tuntuu vähentäneen paikallisten lintujen metelöintiä aika paljon. Osa siitä on toki myös kuulijoiden vanhenemista, kun eivät enää erota ääniä äänien joukosta. Eihän sitä vanhan korva enää kuule sitäkään, onko hepokatti maantiellä poikittain vaiko ei. Yhtä sirinää tuo oli tänäänkin aluksi, kunnes muutama tuttu lajikin erottui.

Keväälle uusina lajeina bongasin sepelkyyhkyn ja punakylkirastaan äänistä ja ulkonäön perusteella pari tukkasotkaa. Kanadanhanhia lensi yli pari parinkymmenen parvea, mutta muuttavia pikkulintuja en nähnyt. Pitänee lähteä huomenissa vähän aikaisemmin asialle.

Viestit: 60
Liittynyt: 09.03.2014 02:55
ViestiLähetetty: 06.04.2015 21:38
Tuulta ja sadetta, väliin vettä ja väliin räntää...näin vaihteeksi täällä tänään... melkein tyystin vaikenivat peipotkin. Illaksi tyyntyi ja poutaantui. Lahden silminnähden laajentuvassa sulassa laulujoutsenpari ruokaili juurikaan piittamatta rantatien liikenteestä ja ohikulkevista ihmisistä. Eivät kuitenkaan ihan rannan tuntumaan tule. Eipä tuossa pientä tekosaarta lukuunottamatta kyllä turvallista pesäpaikkaa ole. Tuskinpa tuohon jäävät... mielenkiinnolla seuraan. Kyhmyjoutsenet siinä onnistuivat viime kesänä pesinnässään.

Onneksi tuohon rantaan on vielä jätetty koivikkoa ja ryteikköä. Rusakot niissä rymistelevät iltalenkkeilijöitä säikäytellen. Melkoisia "nyrkkitappeluita" joskus käyvät. Eivät silloin havaitse lähestyvää ihmistäkään. Viime hetkessä ryntäävät metsään ja takaa-ajo alkaa.

Iltalenkin ainoana uutena havaintona oli räkättirastaspariskunta. Kahdestaan lentelivät koivun latvoissa vain vaimeasti säksättäen. Siinäpä päivän bongaukset..., mutta se riittää.

Kiitos Nipa näistä aloituksista. Alkava työviikko valitettavasti rajoittaa ulkona liikkumista... jos jaksaisi ja ehtisi aamuisin pienen lenkin tehdä...ehkäpä toiveajattelua tuo!

Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12
ViestiLähetetty: 06.04.2015 22:05
Niin, Jukka. Kovin hääveiltä eivät ole näyttäneet muuttosäät sääkartalla siellä sinunkaan maisemissasi länsirannikolla. Mutta eipä silti hiljaista on muutto ollut birdlifen mukaan tänään koko maassa. Rastasparviakaan ei tänään täällä näkynyt eikä kottaraisiakaan, jotka ovat viime vuosina häipyneet kummasti.

Haukkoja yritin saada näköpiiriini, lähinnä hiirihaukkaa, mutta eivät tainneet iltavirtaukset olla niillekään otolliset. Merikotkiakin on ruokinnan ansiosta tuolla ulkosaaristossa liikkunut, mutta eivät ole omiin silmiini sattuneet. Pilkkimiehet ovat noista viimeksi kertoneet.

Jatketaan harjoituksia. Itselläni ei enää työelämärajoitteita ole, mutta jalka ei nouse enää niin kepeästi kuin ennen.

Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12
ViestiLähetetty: 07.04.2015 17:25
Päivän linturetki jäi sateen sattuessa aiottua lyhyemmäksi. Tuuli ja sade eivät olleet mitenkään keväisiä. Pilvinen taivas kuitenkin kertoi, että tarkkaan määrittämätöntä muuttoa tapahtui mm. rastaita tuli ja hanhiakin ( kanadan? ) meni vähän korkeammalla.

Metsikön rastaista bongasin kulorastaan. Tätä määritystä en olisi muuten tehnyt, mutta samalla oksalla oleili vertailuksi pari räkättiäkin. Porolahti jäi sateessa tsekkaamatta. Nyt kyllä taas paistaa, mutta lenkkisaunakin odottaa.

Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12
ViestiLähetetty: 08.04.2015 21:13
Säät eivät olleet tänäänkään siivekkäiden muutolle otolliset ja Suoma-myrsky piti meikäläisenkin pois rannoilta. Siinä tuulessa lepatti takapihalla orpo paikallinen varpushaukka, mutta senkin eväät olivat jossakin tavoittamattomissa, tuuleltakin suojassa.

Viestit: 60
Liittynyt: 09.03.2014 02:55
ViestiLähetetty: 08.04.2015 21:48
Mereltä puhaltaa täälläkin, 10 m/s vielä yhdeksän aikaan illalla... +4, tuntuu kuin -1. Iltakävelyn tein lenkki- ja metsäpoluilla...tuttua maastoa, jossa lapsena ja vähän vanhempanakin hiihtelin. Nostalgista seutua, joka on jäämässä lähiöiden ja maasetuasutuksen saartamaksi. Siellä täällä metsässä törötti keppejä, joiden pää oli maalattu punaiseksi, joten tulevan tietää. Eipä siinä mitään, omanlaisensa elonmerkki tuokin. Eihän siellä paljoakaan tuulen huminalta mitään kuulunut...mustarastas jostain kauempaa. Peltoaukiolla metsän reunassa vilahti kolme valkoista "läiskää". Luulin ensin niitä joutseniksi, mutta kun alkoivat loikkia poispäin, tajusin, etteivät nuo siivekkäisiin kuulukaan... valkoiset "perävalot" vilkkuen säntäsivät metsään.

Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12
ViestiLähetetty: 09.04.2015 12:01
Tuuli on tänään laantunut, mutta ei tyyntynyt ja vielä vääristä suunnista puhaltelee muuton kannalta. Tuulta leppeää lounaasta odotellessa istuskelin ja bongasin sepelkyyhkyparin pesänrakentamisen. Nuo pari päivää sitten tulleet linnut ilmeisesti ovat olleet näissä maisemissa ennenkin, kun tuttu oli pesäpuu. Eivät kyyhkyt ihmistäkään pelänneet, kun melkein jaloista jyviä hakivat.

Tuota cityhuuhkajaa ei ole vielä kyyhkyjen tulon jälkeen näkynyt, mutta ehkä se ihmettelee, kun on tullut toinenkin huhuilija pihalle. Se mitä olen pihalle ehtinyt kaipailla on fasaani, vaikka kanahaukka viime kesänä teki selvää koko sen jälkikasvusta. Sama lintu on tehnyt paistia myös alueen citykaneista, mutta rusakko on sille liian suuri. Haukkojen ohella lintukantaa ja pikkunisäkkäitä ovat verottaneet ketut, joita tosin näin vähillä lumilla harvoin näki.

Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12
ViestiLähetetty: 10.04.2015 13:06
Tuulee vieläkin. Muuton kannalta pahasta suunnasta. Muutto kuitenkin etenee. Tänä aamuna valkoposkihanhet olivat jo vallanneet rannan. Satakunta niitä korkeasti kalkattaen tepasteli viimevuotista nurmikkoa ja löysi siitä jotakin syötäväksi kelpaavaakin.

Laiturin kupeella kilahti äänekkäästi nokikana, jonka valkoinen otsakilpi on hyvä tuntomerkki. Johan tuo on ollut tuossa viikon, vähätteli vanha mummeli, joka kertoi, että kyhmyjoutsenemo hautoo veden rajassa kahta munaa. Siellä se tosiaan hautoi, mutta ei päästänyt munia laskemaan. Urosjoutsenella ei näkynyt olevan huolta koirista, mutta liian lähelle tuleville hanhille se julmisteli.

Kokemustakin on, etteivät joutsen ja hanhet tule oikein samoilla rannoilla toimeen ja usein on joutsenten täytynyt ylivoiman edessä väistyä. Kyhmyjoutsen on tässä suhteessa pelottomampi lintu kuin laulujoutsen.

Siinä joutsenparia katsellessa lensi äänen perusteella yli pari punajalkavikloa, jotka eivät ole tälläkään rannalla kevätmuuton aikoihin mikään harvinaisuus. Yksinäinen buteokin lensi yli, joko hiirihauuka tai piekana, määrittämättä jäi, kun ei yläperä näkynyt.

Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12
ViestiLähetetty: 12.04.2015 15:12
Bongasin aamulla uutisen. Maltalla oli kansanäänestys siitä, saako muuttolintuja pyydystää. Pyydystäjät voittivat, kun pyydystämisellä on jo monien vuosisatojen perinne. Muuten on ollut bongausrintamalla viime päivinä hiljaista. Toinen nokikana Porolahdella oli tuulen voimistuessa ainoa uusi havainto.

Kovinkaan monta uutta lintulajia ei ole näille rannoille eikä rantojen liepeille tullut. Toki uusiakin lajeja on maisemissa, mutta niiden bongaaminen olisi edellyttänyt jalkatyötä pitemmillä retkillä vaihtelevissa maastoissa. Tiedän mistä tänäänkin saattaisin tavata punarinnan ja pikkutyllin, mutta vasta-alkanut sade ei houkuttele vaikka aikaakin olisi.

Eteläisempiä ilmavirtauksia ja ilmojen lämpiämistä muutto nyt vilkastuakseen edellyttäisi. Se toisi mukanaan hyönteiset ja hyönteissyöjät, jotka seuraavat ravintoa kuin hait laivaa. Harmaa- ja kirjosieppo tulevat mm. takapihamme lintupönttöihin ennen räystäs- ja tervapääskyjen lentoa kesemmällä. Vielä puuttuvat pihanurmikolla tepastelevat västäräkitkin ja kottaraiset.
Seuraava

Paluu kahvihuone

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron