Kevättä...

Tänne kaikkinainen juttelu ja henkilöiden välinen keskustelu. Jos syntyy jotain vakavasti otettavaa, nosta se keskustelujen alueelle.

Viestit: 60
Liittynyt: 09.03.2014 02:55
ViestiLähetetty: 14.04.2016 20:20
Työpäivän jälkeen tulin mökille. Sisällä oli lämpöä kuusi astetta, ulkona lähenee nollaa. Kamiinassa on tuli. Pian lämpiää. Kotilahti on vielä enimmäkseen jäässä. Joutsenet tepastelevat jäällä ja uiskentelevat sulapaikoissa. Aamulla duuniin, huomenna illalla takaisin tänne. Saunavedet kulkeutuvat mukana.

Mökkikausi alkoi viime viikonloppuna. Ennätysaikaisin, vertailua on vuodesta 1976 lähtien. Ei liene ilmastonmuutos ihan pelkästään hippien puhetta.

Linnut ja kevät tulkoot tänä vuonna omia aikojaan. Kevään tulossa elelen mukana sen, minkä ehdin. Sinitiainen pesii jo pöntössä. Lehtokurppa lentelee tarkasti reviirilinjoillaan. Musta- ja punakylkirastaat tiaisten kanssa eniten ovat äänessä. Pakkanen lähes hiljentää nyt luonnon.

Merivesi on talven aikana muokannut puutarhaa. Reilun metrin on käynyt plussan puolella. Rapsuttelut siellä saavat vielä odottaa. Jokusen rantakoivun aion kaataa tulevana viikonloppuna. Polttopuuta kuluu.

Näin vain selvittiin taas talvesta. Eipä tässä ihmeempiä. Se, mikä on, riittäköön.

Viestit: 39
Liittynyt: 11.02.2015 19:27
ViestiLähetetty: 14.04.2016 22:00
Eipä pakkanen hiljentänyt luontoa. Vasta tänään talomme pihaan tulivat muuttolinnut: Sinitiainen, punarinta, peipponen, mustarastas ja punakylkirastas. Näin harakkapari joka pesii jo toista vuotta pihamme kanadantuijassa sai seuraa. Hyvin näyttävät tulevan toimeen keskenään. Mutta jos orava tulee pihaan niin harakat kohta ajavat sen kauaksi pois. Kevät on hienoa aikaa. On kuin luonto heräisi uudelleen eloon auringon noustua korkealle taivaaseen.

Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12
ViestiLähetetty: 14.04.2016 22:09
Kevät on tullut tänne Roihuvuoreenkin. Edellinen vuosi oli kevätmuuttoaikojen huonojen olosuhteidenkin vuoksi lajillisesti ja muutenkin aika köyhä. Vähissä olivat linnut lyhyttä muuttoaikaa lukuunottamatta syksillä ja talvikin oli hiljainen jopa takapihan lintulaudoilla.

Nyt on lintumaailma herännyt talviunesta. Tuossa läheisellä Porolahdella ovat kyhmyjoutsenet kunnostaneet vanhan pesänsä ja onpa siellä jo yksi munakin. Viime vuonna tästä pesästä kuoriutui seitsemästä munasta viisi poikasta, vaikka hautomisaika muodostui ylipitkäksi. Lokkeja lentää lahdella kolmea lajia ja vedessä uivat jo koskelot, tukka- ja punasotkat, silkkiuikku ja nokikana. Niin onhan siellä kanadan ja valkoposkihanhiakin mm. valkoviklo ja meriharakka.

Takapihalla ovat jo tiaiset äännelleet pitkään. Räkättejä ja mustarastaita löytyy, viher- ja tavallisia peippojakin.Västäräkkikin on jo viikon tepastellut pihanurmella.

Ei vielä mitään sen kummempaa, mutta toivotaan viimevuotista vilkkaampaa lintukesääkin.

Viestit: 60
Liittynyt: 09.03.2014 02:55
ViestiLähetetty: 16.04.2016 20:53
Avasin ulko-oven aamulla seitsemän aikoihin. Pihassa seisoi kettu. Katseemme kohtasivat. Hetken toisiamme tuijoteltuamme tuo siro ja kaunis eläin lähti kevyesti tepastelemaan kohti lahden vastarantaa. Minä tietysti huolestuneena juoksua seurasin, koska eihän jää ole kuin ohutta riitettä enää. Yöllä oli kai sen verran ollut pakkasta, että repolainen selvisi yli.

Päivän aikana sula laajeni. Jäätä on enää tuossa minun rannassa, joten eipä (onneksi) tarvitse saunasta uimaan pyrkiä.

Lämpöä on nyt illalla vielä kahdeksan astetta. Punarinnat, varmat kevään tulon merkit, ovat äänessä.

Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12
ViestiLähetetty: 17.04.2016 10:04
Kettua en ole nähnyt takapihallamme aikoihin, Jokin vuosi sitten city-kettuja saalisti täällä Itä-Helsingissäkin muutama, mutta kun fasaanipoikueet ja kanit oli syöty, katosivat ketutkin. Samoin vanha kanahaukka, joka verotti samaa kantaa.

Samat lintulajit täältä kotipiiristä löytyvät vähän joka vuosi, vaikka kirjosiepon pesintä jäi viime vuonna väliin ja satakielestäkin tuli harvinaisuus, kun pensaistoa puistomaisuuden tieltä karsittiin. Viime vuonna tosin vaikuttivat myös kevään epäedulliset muuttosäät.

Lämpimämpiä säitä saa vielä jonkin aikaa odotella ja hyönteissyöjien runsaampaa tulemista. Kun kimalaiset ja muut mettiäisen nousevat maasta, voi taivaalla pian nähdä mehiläishaukankin. Muuta petomuuttoakin vielä odotellaan taivaalle samoin kuin kurkiakin.

Jo nousee maastta kuitenkin kastematoja lähinnä rastaiden ja lokkien ruuaksi.

Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12
ViestiLähetetty: 19.04.2016 17:29
Lintujen muutossa on ollut viime päivien kylmien ilmavirtausten vallitessa hieman hiljaisempaa. Joka päivä on kuitenkin havaittavissa jotakin uutta.

Tänäänkin näin pitkästä aikaa ( oliko niitä viime vuonna ollenkaan ) Porolahdella viime vuosina kovasti näiltä kulmilta harvenneen selkälokin.

Toinen löytö oli mustarastaan pesä takapihalla aidan vieressä (maassa). Ei ihme että mustarastaat ovat viime päivinä varoitelleet varsinkin räkäteistä ja variksista. Pesässä oli kolme munaa.

Jokavuotinen sepelkyyhkykin on löytänyt vanhan pesänsä aidanviereisestä puusta. Haudottavaa siellä tuskin vielä on.

Viestit: 60
Liittynyt: 09.03.2014 02:55
ViestiLähetetty: 19.04.2016 21:22
Viime sunnuntai oli melko vilkas päivä. Aamupäivä oli tihkusateinen, tyyni ja melko lämmin. Lähipelloilla oli suuria lintuparvia: rastaita, peippoja ja sepelkyyhkyjä. Hirven kanssa kävimme tovin tuijotuskisaa metsätien varrella. Paikallisia viime kevään teinejä taisivat olla. Ilmankos metsän yksi yleisimmistä sienistä olikin oranssi hirvenparvimaljakas, joka ilmestyy paikkoihin, joihin hirvi on virtsannut. Västäräkki ei vielä ole kohdalle sattunut. Sinitiaiset urakoivat ruokaa pesään.

Mustarastaan pesälle olen osunut vain kerran. Silloin ne olivat yksittäisiä pesiviä pariskuntia. Tuo pesä oli metsässä kaatuneen puun rungolla. Nykyisin ovat levittäytyneet joka paikkaan.

Tuuli kääntyi takaisin pohjoiseen jo sunnuntaina ja ilma kylmeni. Tänä aamuna olikin sitten maa valkoisena. Aamuyön ja aamun aikana sateli viitisen senttiä märkää lunta. Nyt on jo sulanut. Eilen illalla vaihdoin autoon kesärenkaat. Sikäli sopivaan saumaan tuli tämä takatalvi.

Tuuli viipyilee jatkossakin pohjoisen puolella ja lämpötila viiden asteen paikkeilla.

Viestit: 60
Liittynyt: 09.03.2014 02:55
ViestiLähetetty: 30.04.2016 14:24
Kirjosieppo istui aamulla oksalla keittiön ikkunan takana. Ei sillä vielä ole laulun aika, mutta tulokkaan läsnäoloa ei voi olla noteeraamatta :) Näyttää jo varanneen pöntön tulevaa perheen perustamista varten, josko sitten naaraalle kelpaa. Kirjosieppo on melko täsmällinen paluussaan. Oli kevät sitten millainen hyvänsä, näihin aikoihin ne tapaavat tulla.

Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12
ViestiLähetetty: 30.04.2016 18:21
Kevät on edennyt täällä etelärannikolla pari viikkoa kuin säästöliekillä, kunnes sitten ilma lämpeni eilen ja luontokin heräsi. Jotakin on kuitenkin tapahtunut takatalvessakin, kun Porolahden rantaa aamutuimaan uiskenteli kevään ensimmäinen sorsapoikue ja kyhmyjoutsenen pesästä ovat uteliaimmat laskeneet jo kymmenen m7umaa.

Kirjosiepon minäkin tänään ensimmäisen kerran takapihalla näin. Viime vuonnahan sen säät takapihalta pesimästä säikyttivät. Tulipa vuoden faunaan merkityksi grillatessa tiklikin, joka viime vuonna pesikin. Pari ampiaistakin näin ja pensaat alkavat jo vihertää. Tuomen kukkimiseen menee vielä aikaa, mutta jotakin eloa on jo sen oksissakin.

Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12
ViestiLähetetty: 01.05.2016 12:28
Vapun linturetkeä täydennettäessä tuli kesä, jos on uskomista, ettei pääskysestä ei päivääkään.Pari räystäspääskyä lenteli Porolahden yllä ja pieniä muuttajia oli tullut rannan pusikoihin ja nurmikolle melkoinen määrä. Kiikarin puuttuminen reiissusta jätti tarkemmat määritykset.

Takapihalle oli yön aikana ilmaantunut mm. leppälintupari ja aidan vieressä pesineellä mustarastaalla oli pesässään jo poikaset. Kovan rähinän rastaat pitivät pesää lähennelleille oraville, joita piri houkutella syömään maapähkinöitä taas kadestä. Vielä vierastivat.
Seuraava

Paluu kahvihuone

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron