Lintuääniä

Tänne kaikkinainen juttelu ja henkilöiden välinen keskustelu. Jos syntyy jotain vakavasti otettavaa, nosta se keskustelujen alueelle.

Re: Lintuääniä

ViestiKirjoittaja Anne M » 08.05.2014 14:57

Joo Jukka. Ihan pahaa teki lukea noita juttuja. Tuntuu äärimmäisen kovasydämiseltä touhulta.

Kiitos ajankohtaisista äänistä. Kun muutimme tänne, yritimme rakentaa kirjosieppoja varten pönttöjä, kun ne kuulemma syövät itikoita. Pönttöjen laatu osoittautui huonoksi. Olivat ensimmäisiä nikkarointi yritelmiä.

Miten ihmeessä tuon jokainen säkeistö on erilainen, ja aina pukkaa uutta säkeistöä...
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Lintuääniä

ViestiKirjoittaja Nipa J » 08.05.2014 15:52

Jaa-jaa. Tämä meidän pihan kirjosieppo laulaa säkeensä aina samoin, mutta toki parempia ja huonompia laulajia kirjosiepoissakin on. Saman lintulajin laulun eroavaisuudet olen havainnut joskus laulurastaan kohdalla. Se osaa matkia ympäristönkin ääniä. Paras laulaja niistä on ehkä sellainen, joka on asunut satakielen naapurissa.

Vaikka normaalia kylmempää on toukokuu ollut, pihan uusiin laulajiin on liittynyt paju- eli uunilintu, Suomen yleisin lintulaji, hyönteissyöjä niinkuin kirjosieppokin. Rannalta bongasin eilen kevääni ensimmäiset kalatiirat.
Nipa J
 
Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12

Re: Lintuääniä

ViestiKirjoittaja jukka k » 10.05.2014 11:34

Kevät tosiaan näyttää palanneen normaaliin aikatauluun. Kylmä sää jatkunee vielä, ehkä kohta ollaan jo myöhässä. Sade tekee kumminkin luonnolle hyvää.

Kirjosiepot intoutuvat joskus akrobaattisiin ja voimakkaisiin laulusuorituksiin, kun reviirille ilmaantuu toinen koiras. Väinämöisen ja Joukahaisen tyyliin silloin vedetään.

Tiiroja ei ole täällä vielä näkynyt. Pikkulokit taitavat tulla vielä myöhemmin? Niiden saapuminen aina erityisesti ilahduttaa. Lentävät kauniin pehmeästi.

Radiosta tuli juuri vaaratiedote: Seinäjoen keskustassa liikkuu karhu. Kevään merkkejä nämäkin :)
jukka k
 
Viestit: 60
Liittynyt: 09.03.2014 02:55

Re: Lintuääniä

ViestiKirjoittaja lauri k e » 10.05.2014 21:11

Nämä eivär varsinaisesti ole lintuääniä, mutta hauska havainto kuitenkin. Pieni varisparvi istui korkean kerrostalon antennilla.
Kukin vuorollaan lehati siivilleen, leijui katon reunan kohdalle.
Siinä mereltä tuleva tuuli nousi sinää vasten ylös, heitti variksen viitisen metria korkeammalle selälleen. Räpiköi tasapainonsa, kaarsi leen puoleta takaisin antennin oksalle odottamaan uutta lentovuoroa.

Ensivaikutelma oli että ne leikkivät. Saattaa kuitenkin olla että ne ihan vakavissaan tutkivat aerodynamiikan salaisuuksia. Varistenkin maailmassa on näkymättömiä voimia, jotka on otettava huomioon.
- - -
Luterilaisuus tähdentää vapaata tahtoa
ja sen nöyrää katumista
Markku Viitasalo
Avatar
lauri k e
Ylläpitäjä
 
Viestit: 243
Liittynyt: 14.02.2014 00:02

Re: Lintuääniä

ViestiKirjoittaja Anne M » 10.05.2014 21:31

Oli tänään lintuääniä tuntevia vieraita ja pihalla kuuluu peipon lisäksi keltasirkku ja pajulintu. Niitä sitten oikein kuuntelimme - ja muitakin - luontoportin (?) nauhoilta edes takaisin. Ihan kuten kirkollisia liturgioita muinoin. Kyllä siinä vähän samaa fiilistä tulee. En mä niitä kyllä oikein erota luonnossa sitten kuitenkaan. Tiedän mistä päin ne kuuluvat jos pysyvät paikoillaan. Tuntuu että noilla linnuilla on vähän kuitenkin enemmän variaatiota kuin kirkkoliturgioissa. Säkeistöt ovat aina vähän erilaisia, ja taitaa niillä olla yksilölliset äänetkin?

Suurin saavutus on kuitenkin melkein valmis kasvihuone kolmelle tomaatille.
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Lintuääniä

ViestiKirjoittaja jukka k » 10.05.2014 23:16

Anne M kirjoitti:Suurin saavutus on kuitenkin melkein valmis kasvihuone kolmelle tomaatille.


Pieni on kaunista... ja helppo hoitaa. Kolmesta taimesta riittää jo paljon syötävää. Isävainaa kasvatti tomaatteja kotipihamme pienessä kasvihuoneessa. Tärkeintä oli "varkaiden" nyppiminen pois sekä luukkujen avaaminen ja sulkeminen oikean lämpötilan saavuttamiseksi. Oli joskus vähän stressaavaa, kun joutui hoitovuoroon.

Lintuääniä en kyllä mitenkään haluaisi liturgioihin yhdistää... :D
jukka k
 
Viestit: 60
Liittynyt: 09.03.2014 02:55

Re: Lintuääniä

ViestiKirjoittaja Anne M » 11.05.2014 02:07

jukka k kirjoitti:Lintuääniä en kyllä mitenkään haluaisi liturgioihin yhdistää... :D
Onhan se kieltämättä linnuille varmaan aika loukkaava vertaus. Ne osaa sentään laulaa ihan itse ja ihan ilman urkuja. Mutta eikös niissä ole vähän semmoista "aamen aamen aaaaameen" tuntua tai "Kiittäkäämme Herraa Jumalaamme". Helpompi osata ja muistaa, jos niissä on joku semmonen vinkaus ylös tai alas tai jotain semmoista korvaan käyvää, kun ei noita nuotteja nyt oikein toisistaan erota. Pajulinnulla on laskeva sointi, semmoinen perussuomalainen, ja peippo taas on vähän semmoinen varmaan terävämpi tai nousevampi tai jotain sellaista, mutta siitä keltasirkusta nyt kyllä ei ota selvää mikään.
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Lintuääniä

ViestiKirjoittaja Nipa J » 11.05.2014 12:50

jukka k kirjoitti:Lintuääniä en kyllä mitenkään haluaisi liturgioihin yhdistää... :D


Jaa-aa. Lintujen ääniä en koskaan ole minään liturgiana ajatellut, mutta jos sitä väkisin jotenkin hengellisesti ajattelisi, se olisi jotakin "luontojeesuksen" liturgiaa". Terapiaahan lintujen laulu on enemmän kuin liturgiaa.

Jos tähän vielä yhden "kevään merkin" lisäisi. Äsken rantalenkillä kuulin keväässä ensimmäisen kerran satakielen "maiskutusta" pensaistosta. Kunnon laulua se ei vielä ollut, mutta ehkä sitäkin jo myöhemmin illalla kuulisi.
Nipa J
 
Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12

Re: Lintuääniä

ViestiKirjoittaja Nipa J » 13.05.2014 09:55

Noni, satakieltein liturgia oli vauhdissa eilen illalla rantalenkkini kolmessa pensaistossa. Viime syksynä näitä pensaistoja "hoidettiin" eli harvennettiin ja pelkäsin laululintujen aatelin näiltä rannoilta katoavan. Onneksi ei vielä näin käynyt.

Jännä juttu muuten, että satakielen ääni kuuluu parhaimmillaan aina kuin vierestä ja korkealta. Käytännössä lintu voi kuitenkin olla kauempana ja useimmiten maasta noin metrin korkeudessa. Puissa sitä näkee harvemmin kuin pensaissa.

Joskus olen verrannut satakieltä - en kyllä muista miksi - hukkuneeseen rahaan, joka ei löydy keskeltä tietä. Olisikohan tässä jotakin samaa kuin uskossa, jota ei löydy kirkosta.
Nipa J
 
Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12

Re: Lintuääniä

ViestiKirjoittaja lauri k e » 13.05.2014 14:35

Kirjoitit Nipa aiemmin että linnut oppivat lauluja toisiltaan. Olisi kiva kokeilla jonkun laululinnun kanssa oppisiko se huilumusiikkia jos sitä toistuvasti tarjotaan.

Kerran olimme poikani kanssa Korkeasaaressa. Hän otti nokkahuilunsa esiin ja soitti jonkin pätkän korpille.
Korppi lehahti ihan viereen kuuntelemaan. Ei kyllä tainnut opetella huiluääniä, mutta kovasti oli kiinnostunut.
- - -
Luterilaisuus tähdentää vapaata tahtoa
ja sen nöyrää katumista
Markku Viitasalo
Avatar
lauri k e
Ylläpitäjä
 
Viestit: 243
Liittynyt: 14.02.2014 00:02

EdellinenSeuraava

Paluu kahvihuone

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron