Uganda ahdistaa

Tänne kirjoitat uusien keskustelujen avaukset.Se voi olla lyhytkin, vaikka "pääseekö koira taivaaseen". Se voi olla myös syvempi pohdiskelu kun haluat kokeilla miten ajatuksesi kantaa.

Re: Uganda ahdistaa

ViestiKirjoittaja lauri k e » 27.02.2014 11:27

Anteeksipyyntöni Anne.
Jotain aavistan siitä miltä tuntuu kun vuosien työ Ugandalaisten kanssa valuu tyhjiin. En ihmettele että suututtaa. Se kiukku on varmasti hyvä käydä läpi. Tuon tyyneysrukouksen vuoro tulee aikanaan. Sen aika ei ollut eilen.
- - -
Luterilaisuus tähdentää vapaata tahtoa
ja sen nöyrää katumista
Markku Viitasalo
Avatar
lauri k e
Ylläpitäjä
 
Viestit: 243
Liittynyt: 14.02.2014 00:02

Re: Uganda ahdistaa

ViestiKirjoittaja Anne M » 27.02.2014 16:41

Ja mistäkö Lauri arvelet että olen kiukkuinen? Lähinnä järkyttynyt ja surullinen, kun tajuan, että tässä ei ole kysymys jenkeistä (kuten Markku luulee) tai yksittäisistä piispoista tai Musevenista, vaan koko valtakunnan yhteisestä tahtotilasta, erityisesti mukaan lukien myös ainakin osa niistä ihmisistä jotka ovat olleet tasa-arvoakin ajamassa. Tuon tyyneysrukouksen ongelma on, että se tekee tunteista jotenkin vääriä ja pahoja. Minä en mitään parannusta näistä tunteista ole missään aikeissakaan tehdä. Nämä tunteet johtavat luultavimmin siihen, että mietimme ainakin vakavasti Tanskan, Norjan ja Hollannin kirkon linjan sopivuutta myös meille. Tänään jo juttelin tilanteesta, ihan rauhassa, yhden pääpuuhaihmisen kanssa. Työmme ei varmaankaan ole mihinkään hukkaan valunut, mutta aika voipi olla nyt lopetella sitä. Siitä on vakavasti keskusteltava ennen kesäkuun loppua. Homokysymyksestä en Ugandassa ole koskaan mitään puhunut, mutta nyt en voisi sinne enää varmaankaan mennä puhumatta. Ja siitä taas nykylain mukaan olisin vankilasas. Ehkä kenttä on paremmin sopiva ns. virallisille lähetysjärjestöille, jotka voivat hyvin omintunnoin hurrata ugandalaisten kanssa sitä kuinka Uganda on julistettu Jumalan omaksi.
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Uganda ahdistaa

ViestiKirjoittaja Nipa J » 27.02.2014 17:40

Jaa-jaa. Sillä tyyneysrukouksen oikealla suomenkielisellä sanamuodolla ei ollut minun kannaltani höykäsenpölähtävän muuta tekemistä kuin antaa se Laurille. No, tietysti sille olisi pitänyt avata oma ketju eikä sotkea sitä tähän. Tuskin kukaan oikea uskiskaan olisi rukoillut jotakin Ugandasta tyyneysrukouksella.

Eikähän siellä Ugandassakin puhaltaisi vähän toiset tuulet, jos Paavali olisi jättänyt roomalaiskirjeen kirjoittamatta. Tämä on vain täysin tietämättömän ja ymmärtämättömänkin miehen vähän kerettiläinen arvio.
Nipa J
 
Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12

Re: Uganda ahdistaa

ViestiKirjoittaja Tapio Tuomaala » 27.02.2014 21:52

Laitoin tämmöisen kotisivuilleni, kun Ugandassa alkoi meno villiintyä.

Homoja vainotaan Ugandassa. Amnesty International koettaa herättää maailman huomaamaan, että viha erilaisuutta kohtaan elää voimakkaana Ugandassa. Mielenkiitoinen tieto Wikipediasta: Vuonna 2002 ugandalaisista oli uskonnoltaan katolisia 42 %, protestantteja 42 %. Uganda ei ole muslimimaa, vaan kirkkojen lähetystyön saavutus. On kuitenkin hyvä muistaa, että Ugandan kirkossa on hyviä ihmisiä, jotka taistelevat tasa-arvon puolesta (1). Niin oli Saksassakin natsien aikana, vaikka yleisesti ottaen kirkko seisoi vallanpitäjien homovainojen takana, vaikenemalla tai hyväksymällä.

Allekirjoita adressi

http://www.amnesty.fi/vetoomukset/vaadi ... nt=linkki2

Olen laittanut linkin adressista kristillisiksi julkisuudessa mielletyille poliitikoille Päivi Räsäselle, Timo Soinille sekä Juha Sipilälle, sähköpostilla eduskunnan osoitteeseen, jolloin joku sen varmasti lukee. Mielenkiintoista nähdä ohittavatko he haasteen vaikenemalla. Vaikeneminen on kuitenkin hyväksyntää, jos on asiasta tietoinen. Mielenkiintoista nähdä, tarkoittaako kolmikolle "rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi" sitä, mitä sanan heidän vakaumuksensa perusteella pitäisi merkitä.

Amnesty Internationalin vetoomuksesta:

"Ugandan lainsäädännössä on entuudestaan kielletty samaa sukupuolta olevien ihmisten seksuaalinen kanssakäyminen. Rangaistusasteikko ulottuu aina elinkautiseen vankeuteen asti. Uusi laki syventäisi tätä rakenteellista syrjintää entisestään, sillä siinä eritellään ihmisryhmiä, jotka syyllistyisivät uuteen rikosnimikkeeseen, ”raskauttavaan homoseksuaalisuuteen”. Rangaistus ”raskauttavasta homoseksuaalisuudesta” on lieventynyt saman lakiesityksen edelliseen versioon verrattuna, sillä kuolemantuomio on korvattu elinkautisella vankeusrangaistuksella.

Uuden lakiesityksen mainitsemia ”raskauttavan homoseksuaalisia” ihmisryhmiä olisivat toistuvasti homoseksuaalisuuteen ”syyllistyneet” sekä kaikki HIV-positiiviset, jotka ovat harrastaneet seksiä samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa – riippumatta siitä, onko seksi perustunut molemminpuoliseen suostumukseen tai ollut suojattua.

Lakiesityksen mennessä läpi Ugandassa myös kriminalisoitaisiin ”homoseksuaalisuuden edistäminen” ja voitaisiin pakottaa henkilö HIV-testeihin. Avioliitosta samaa sukupuolta olevien kesken rangaistaisiin elinkautisella vankeusrangaistuksella."


Uskonnollisuutensa tunnustavat puolueidensa puheenjohtajat Soini, Räsänen ja Sipilä eivät ole vastanneet tai edes kuitanneet sähköpostejani. En sitä toki odottanutkaan, mutta aina jaksaa odottaa yllätyksiä.


Linkki 1

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater



.
Tapio Tuomaala
 
Viestit: 37
Liittynyt: 17.02.2014 21:49

Re: Uganda ahdistaa

ViestiKirjoittaja Markku Hirn » 28.02.2014 00:31

En väitä että amerikalaiset olisivat pääsyyllisiä mutta saattavat legitimoda tuon törkeyden .

Tottakai Annen on raivottava tästä. Jos lasta pahoinpidellään niin kyllä hengellisetkin äidit kääntävät maat ja taivaat ylösalaisin.

Joskus tosi raivo on välttämätöntä jotta välttyisi masennukseleta ja olisi voimia tehdä kaikkensa.

Ei tässä tarvita mielenrauhaa vaan aktiota. Ja jos jotakin onnistuu tekemään niin mielenrauhakin tulee.
Markku Hirn
 
Viestit: 10
Liittynyt: 20.02.2014 23:52

Re: Uganda ahdistaa

ViestiKirjoittaja Anne M » 28.02.2014 15:56

Ei tässä tarvita mielenrauhaa vaan aktiota. Ja jos jotakin onnistuu tekemään niin mielenrauhakin tulee.
Kiitos Markku. Olipa tuo viisaasti sanottu. Mikähän se aktion suunta/aavistus voisi sinun mielestäsi olla tällaisessa tilanteessa?

Ja poimitpa hyvin sen miksi minusta nuo tyyneysrukoukset joutavat samaan romukoppaan kuin perisyntiopitkin. Molempia käytetään järjestäin aktion mitätöimiseen, ja sitä kautta kaiken sen mitätöimiseen missä oman kutsuni olen nähnyt. (Enkä tarkoita nyt Lauria tai Nipaa erityisesti vaan ihan yleistä tendenssiä.).

Kiitos Markku, ja Sonja myös rohkaisusta. On tämä kummallista, miten tämä "srk-kokemus" rakentuu.

Oli muuten taas tosi lämminhenkinen tilaisuus Korsossa eile, srk:n ja yliopiston melkein kuin integroitunut kokonaisuus. Tapasin vanhan tutun uganda-rukouspiiristäkin, joka kuuluu Korson srk:aan. Petriä ei näkynyt tällä kertaa.
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Uganda ahdistaa

ViestiKirjoittaja Nipa J » 28.02.2014 17:09

Jaa-jaa. En ole kuullutkaan, että tyyneysrukousta olisi käytetty jonkin aktion mitätöimiseen. Se olisi todella tyyneysrukouksen väärinkäyttöä, joka taitaa onnistua ainakin jonkin lajin kristityiltä. Muista rukouksista esimerkkejä löytyy. Esimerkiksi kristillisiltä keskustelupalstoilla, jollla mielessään rukoillaan: Oi Herra,. tee vihamieheni ja kanssani eri mieltä olevat naurettaviksi.

Tyyneysrukous sinänsä on kuulunut elämänkulkuuni pitkään. Käytän sitä pysyäkseni irti itselleni vahingollisesta esimerkiksi viinasta, vaikka nykyisin "Hän valpas on ei salli horjahtaa jälkani".
Nipa J
 
Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12

Re: Uganda ahdistaa

ViestiKirjoittaja sonja » 28.02.2014 18:06

Varmaan tyyneysrukouksella on oma paikkansa. Mutta kyllä minullakin tuo aktio on se pelastus lamasta. Markun kommentti teki hyvää mullekin, koska en varmaan täytä niitä ns. kirkollisen (perinteisen) naiskuvan ihanteita.
Avatar
sonja
 
Viestit: 34
Liittynyt: 16.02.2014 16:24

Re: Uganda ahdistaa

ViestiKirjoittaja Tapio Tuomaala » 28.02.2014 18:19

Anne M kirjoitti:
Ja poimitpa hyvin sen miksi minusta nuo tyyneysrukoukset joutavat samaan romukoppaan kuin perisyntiopitkin.


"Vaan sinä, kun rukoilet, mene kammioosi ja sulje ovesi ja rukoile Isääsi, joka on salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle.
Ja kun rukoilette, niin älkää tyhjiä hokeko niinkuin pakanat, jotka luulevat, että heitä heidän monisanaisuutensa tähden kuullaan.
Älkää siis olko heidän kaltaisiaan; sillä teidän Isänne kyllä tietää, mitä te tarvitsette, ennenkuin häneltä anottekaan."

Mutta niin vain kävi, että kristillisyydestä tuli pakanuutta pitkien rukousten osalta. Kun lukee Katolisen kirkon katekismusta, niin se on kuin kurkistaisi idän uskontojen menoihin. On komplista ja meditatiivista rukousta, ruusukon rukouksia. Erityisesti painotetaan mietiskelevää rukousta, joka on ikään kuin nukahtamista sielun syvyyksiin.

Ei kait siinä mitään, jos ihminen saa avun omista harjoituksistaan, mutta monasti hän odottaa palkkaa tehdystä rukoustyöstä. Luottamus Jumalaan kuitenkin näyttäisi puuttuvan, koska "teidän Isänne kyllä tietää, mitä te tarvitsette, ennenkuin häneltä anottekaan."

Miksi siis rukoilla, kun kuitenkin on kirjoitettu "rukoilkaa lakkaamatta".

Onko mahdollista rukoilla "lakkaamatta", vaikka sitä kukaan sivullinen ei huomaa eikä edes rukoilija itse välttämättä tajua rukoilevansa "lakkaamatta"? Jeesuksen opetuksen mukaan rukous on tietoista ja älyllistä eikä mitään omassa sielussa lillumista.
Tapio Tuomaala
 
Viestit: 37
Liittynyt: 17.02.2014 21:49

Re: Uganda ahdistaa

ViestiKirjoittaja sonja » 28.02.2014 23:51

Uskon, että meille itsekullekin tyyneysrukous on ajoittain paikallaan.
Viimeksi muokannut sonja päivämäärä 09.03.2014 20:55, muokattu yhteensä 1 kerran
Avatar
sonja
 
Viestit: 34
Liittynyt: 16.02.2014 16:24

EdellinenSeuraava

Paluu keskustelut

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron