Milgramin koe

Tänne kirjoitat uusien keskustelujen avaukset.Se voi olla lyhytkin, vaikka "pääseekö koira taivaaseen". Se voi olla myös syvempi pohdiskelu kun haluat kokeilla miten ajatuksesi kantaa.

Re: Milgramin koe

ViestiKirjoittaja Nipa J » 03.03.2014 14:40

tien kulkija kirjoitti:omaisuuden ongelma on että sitä pitää vartioida - hyvän näköistä, vrt pinkki, vielä enemmän


Tuo on hyvä. Tulee etsimättä mieleen apinayhteisö, jossa johtajakoiras vartioi haaremiaan nuoremmilta nousukkailta. Miten tämä toimii seurakuntayhteisössä on sitten monipiippuisempi juttu.

PS. Väärinkäsitysten välttämiseksi seurakuntayhteisössä se omaisuus liittyy oppiin ja kamppailuihin sen aitoudesta ja oikeutuksesta. Johtajan ja nousukkaat voi kukin päätellä itse. Jos joku onneton tulee erotetuksi oikean oppinsa yhteisöstä, voi se johtaa Milgramin kokeen kaltaisiin tilanteisiin.
Nipa J
 
Viestit: 588
Liittynyt: 16.02.2014 14:12

Re: Milgramin koe

ViestiKirjoittaja Anne M » 03.03.2014 19:39

Tämä Ullan rinnastus Milgramista Ugandaan jäi mietityttämään. Se on hyvä. Nyt pitäisi jostain löytää se 20-30 prosenttia, jotka kykenevät poikkeavaan ajatteluun ja toimintaan. Niiden kanssa kannattaisi varmaankin tässä tilanteessa jatkaa. Nuo poikkeavat äänet nimittäin voivat paljon, eikös se niin mennyt?
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Milgramin koe

ViestiKirjoittaja kaukop » 03.03.2014 23:05

Nämä Laurin sanat pysähdyttivät:
Yhteisön paineet ovat kovat. Kun Abraham rikkoi kotinsa jumalat, hänen oli lähdettävä. Jumala johdatti hänet uuteen maahan. Silti vanhat mallit seurasivat; esikoinen on uhrattava.

Abrahamia juutalaisuudessa ja kristinuskossa pidetään uskollisuuden ideaalina. Hagarin ja Ismaelin kohdalla hän ei kuunnellut omatuntoaan, vaan Saaraa ja ajoi nämä erämaahan kuolemaan. Minä ajattelen nuoremman juutalaisen tulkinnan mukaisesti että Abraham ei selvinnyt Jumalan testistä. Iisakinkin hän oli valmis tappamaan. Enkeli pelasti hänet.

* Siteeraan itseäni vuosien takaa:
Harranissa ja Kaldean Uurissa palveltiin kuunjumala Siniä. Muiden mukana ilmeisesti myös Abram palvoi kuuta. Kertomus Abrahamista sisältää useita viittauksia kuunjumalanpalvontaan.

Abrahamin aseenkantajien luku 318 on mielenkiintoinen. Kuuvuodessa on 354 vuorokautta. Yhdessä kuunkierrossa on kuitenkin 3 - 3,5 pimeää vuorokautta, jolloin kuuta ei voi nähdä - siis vanhankuun kuolemisen ja uudenkuun syntymisen välillä. Tällaisia pimeitä tai "kuuttomia" vuorokausia on kuuvuodessa siis 36 tai 42 vuorokautta. Mutta kuuvuoteen jää vielä 318 vuorokautta, jolloin kuu on näkyvissä, jos sääolot sen sallivat.

Muita kuunpalvontaan liittyviä piirteitä. Jumala ilmestyi Abrahamille vasta päivän laskettua, Jaakob paini Jumalan tai enkelin kanssa yöllä. Tämä halusi kuitenkin päästä menemään päivän sarastaessa.

Siinain vuori saattaa viitata kuunjumala Siniin. Mooseksen appi oli kuunjumalan pappi. (Miten runollista?)

* Sitten vielä toinen pointti:
"Terah otti mukaansa poikansa Abramin,... ja lähti kulkemaan heidän kanssaan Kaldean Urista Kanaaninmaan suuntaan. Tultuaan Harraniin he jäivät sinne asumaan. Terah ... kuoli Harranissa. (Gen 11:31-32)

Olen joskus lukenut tästä sellaisen kommentin, että Terah kuoli siellä minne pysähtyi. Niin ikään, että Harran edustaisi hengellisen tyytyväisyyden lakeutta.
Avatar
kaukop
 
Viestit: 116
Liittynyt: 16.02.2014 23:58

Edellinen

Paluu keskustelut

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron