Sovitus vai ylösnousemus

Tälle alueelle kuuluu teologinen pohdinta, kirkkojen opilliset asiat, Raamattua koskevat keskustelut yms.

Re: Sovitus vai ylösnousemus

ViestiKirjoittaja Anne M » 22.04.2014 08:40

Mielenkiintoista. T'äytyypä pitää mielessä. Tuo Origeneshän taitaa kuulostaa ihan fiksulta? :shock: . Se on vaan jännä, että ne fiksummat ajatukset yleensäkin tavoin taisivat mennä itäkirkon puolelle, mutta siitä syntyi sitten vaan kuvia ja kimallusta. Jos idän ja lännen parhaat palat yhdistäisi niin siitä voisi tulla jotain "ekumeenista hyvää", ei tietenkään ilman naisia kuitenkaan.

tiiliskivi mongolien maailmanvalloituksesta.
Monina päivinä menneinä olen miettinyt mitähän TeeJii mahtaa pohtia Putinin/Obaman maailmanvalloituksista näinä päivinä...Olisi mukava kuulla..mutta ei tässä blogissa varmaan.
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Sovitus vai ylösnousemus

ViestiKirjoittaja kaukop » 22.04.2014 09:42

Kiitos kommentistasi TiiJii! Yöpöydällä on hyvää pitää antoisaa luettavaa. :)

Paavalin lausuma (1 Tim 2:4) kertoo vain Jumalan halusta tai toiveesta, mutta ei mitään ihmisen valinnasta. Sanaa apokatastasis ei tuossa kuitenkaan esiinny, vaan on käytetty kiertoilmausta. Idän kirkossa ihmisen tahtoa pidetään melko vapaana, koska siellä ei hyväksytä Augustinuksen perisyntioppia ja predestinaatio-oppia. Pelagiusta mukaillen ihmisellä on halu ja kyky tehdä hyvää - siis Idän kirkon mukaan. Augustinus taas kielsi kummatkin.

Kun apokatastasis-opista puhutaan, mieleen nousee helposti Antti Kylliäisen nimi. Hänhän päästi myös kaikki taivaaseen. Mieleeni nousee toinenkin nimi Axel Skutnabb (1875-1929), josta Wikipedia kertoo tähän tapaan:

"Skutnabb oli vapaakirkon niin sanotun synnittömyys-liikkeen johdossa. Skutnabbin yltiöevankelisen opin mukaan kaikki oli kerta kaikkiaan maksettu, ei ollut enää mitään kadottavaa syntiä eikä mitään kadotustuomiota. Skutnabb selitti, että kaikki ihmiset pelastuvat ja itse paholainenkin viimeisenä tuhlaajapoikana palaa Jumalan luokse ja hänet sidotaan "Jumalan rakkauden kahleilla". Skutnabbin opit herättivät ristiriitoja, mutta hän sai kuitenkin toimia edelleen vapaakirkon piirissä."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Akseli_Skutnabb

Kylliäisen ja Skutnabbin tapaukset osoittavat, että apokatastasis-oppi ei edellytä aisaparikseen jälleensyntymisoppia, vaan voi toimia myös ilman sitä.
Avatar
kaukop
 
Viestit: 116
Liittynyt: 16.02.2014 23:58

Re: Sovitus vai ylösnousemus

ViestiKirjoittaja kaukop » 22.04.2014 09:46

Se on vaan jännä, että ne fiksummat ajatukset yleensäkin tavoin taisivat mennä itäkirkon puolelle, mutta siitä syntyi sitten vaan kuvia ja kimallusta. Jos idän ja lännen parhaat palat yhdistäisi niin siitä voisi tulla jotain "ekumeenista hyvää"

Anne, oletko tietoinen siitä, että John Wesley tutki nimenomaan itäisiä kirkkoisiä, läntisiä vähemmän?
Avatar
kaukop
 
Viestit: 116
Liittynyt: 16.02.2014 23:58

Re: Sovitus vai ylösnousemus

ViestiKirjoittaja TeeJii » 22.04.2014 10:42

kaukop kirjoitti:Kylliäisen ja Skutnabbin tapaukset osoittavat, että apokatastasis-oppi ei edellytä aisaparikseen jälleensyntymisoppia, vaan voi toimia myös ilman sitä.

Kylliäinen ja Skutnabba lähtevät aika tavalla erialisesta ajattelutavasta, kuin Origenes. Kylliäisen oppihan kelpaa kirkollekin, sillä tuomiokapituli tuomiokapituli aikanaan hyväksyi sen. Tosin äänin 4-1. Luterilaisuudenkin piirissä siis lienee tarvetta opillisesti irrottautua Augustinuksen ajatuksista. Itse pitäisin Augustinusta jopa enemmän harhaoppisena, kuin Origenestä. Se tietenkin on vain minun mielipiteeni.

Tuosta Paavalin kirjeen yksittäisestä maininnasta ei oikein voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, jos tulkitsee Raamatun tekstin olevan ihmisviisautta. Jos taas lähestytään Raamatun Sanaa jonkinlaista yliluonnollisena jumalaisena viisautena, asia on hieman toisenlainen - Jumalalla on kyllä keinonsa saada toiveensa täyttymään.

PS. Putinin ja Obaman toilailut eivät minua isommin innosta. Yhdysvallat on sotilaallisesti 3-10 kertaa Venäjää vahvempi, mutta hävisi silti Vietnamille, Somalialle ja Afganistanille. Venäjä joutui häntä koipien välissä perääntymään jopa miljoonan asukkaan Virosta. Krimilläkin Venäjä tulee olemaan suurissa vaikeuksissa, koska McDonalds sulki alueen hampurilaispaikat. Sosiaalinen media on panssarivaunuja ja tappajalennokkeja vahvempi.
TeeJii
 
Viestit: 42
Liittynyt: 11.04.2014 19:01

Re: Sovitus vai ylösnousemus

ViestiKirjoittaja Anne M » 29.04.2014 22:42

kaukop kirjoitti:Anne, oletko tietoinen siitä, että John Wesley tutki nimenomaan itäisiä kirkkoisiä, läntisiä vähemmän?
En ollut tietoinen. MInusta Wesley on kyllä liian totinen torvensoittaja. Fanitan enemmän Sadinmaata :)
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Sovitus vai ylösnousemus

ViestiKirjoittaja Anne M » 05.05.2014 23:13

Olen lukenut tänään läpi Räisäsen kirjasta luvun "What must I do to be saved? Different paths to salvation"

Se oli ainoa huomiseen tenttialueeseen kuuluva juttu mitä en ollut lukenut - paitsi vuosia sitten graduseminaarissa. Tuli tämä Laurin blogi mieleen. Olet varmaan lukenut tuon luvun?

Siinä Räisänen kyselee, että mihin Jeesusta tarvitaan. Varhaiset kristityt eivät useinkaan tarvinneet häntä semmoisen myöhempää "syntien sovittaja/kantaja" tarkoitukseen kuin mihin varsinkin protestantit Jeesuksen valjastavat. Siinä on kauheasti asiaa. Vaikea sanoa mitä siitä ajatella.
Avatar
Anne M
Ylläpitäjä
 
Viestit: 461
Liittynyt: 14.02.2014 01:33
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Sovitus vai ylösnousemus

ViestiKirjoittaja kaukop » 05.05.2014 23:27

Kun tähän ketjuun otsikkonsa mukaisesti kuuluu ylösnousemus, pieni vinkki Annelle, miksei muillekin. Kyrkpressen julkaisi numerossa 18 Karl-Gustav Sandelinin haastattelun, jossa palattiin myös vuoteen 1976 ja hänen väitökseensä joka käsitteli 1 Kor 15. lukua ja ylösnousemusta. Jollakin aikaviiveellä ehkä ilmestyy myös nettiin.
Avatar
kaukop
 
Viestit: 116
Liittynyt: 16.02.2014 23:58

Re: Sovitus vai ylösnousemus

ViestiKirjoittaja lauri k e » 05.05.2014 23:57

Luin tuon Sandelinin haastattelun. sillä oli vaikutuksensa tekstiini
Kyrkpressen18 2014 ei vielä tidnigsarkiv'issa
http://www.kyrkpressen.fi/tidningsarkiv.html
- - -
Luterilaisuus tähdentää vapaata tahtoa
ja sen nöyrää katumista
Markku Viitasalo
Avatar
lauri k e
Ylläpitäjä
 
Viestit: 243
Liittynyt: 14.02.2014 00:02

Edellinen

Paluu opillista

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron